Fogynak Kim Dzsong Un emberei

Fogynak Kim Dzsong Un emberei

A múlt héten 13 külföldön dolgozó észak-koreai állampolgár szökött meg munkahelyéről és kért menekültjogi státuszt Dél-Koreában. Most kiderült, hogy két magas rangú tisztségviselő még tavaly fordított hátat Észak-Koreának és diktátorának, ráadásul egyikük az észak-koreai General Reconnaissance Burea ezredese volt.

A 2009-ben létrehozott, észak-koreai General Reconnaissance Burea nevű hírszerzési szervezet feladata dél-ellenes támadások megszervezése és kivitelezése volt, mint például kibertámadások végrehajtása a kulcsfontosságú infrastruktúrák ellen. A szervezet vezetőjét Dél-Koreában háborús bűntettel vádolják, mivel egy észa-koreai torpedó-támadásban elsüllyesztet egy déli hadihajót és megölt 46 tengerészt.

Az információt a 13 disszidált állampolgárral kapcsolatban a dél-koreai Országegyesítési Minisztérium hozta nyilvánosságra, jelezve, hogy egy kémkedésért felelős katonatiszt és egy afrikai országban teljesített szolgálatot átállt a déliekhez.

Hírdetés

Dél-Korea nyilatkozatai a disszidensekkel kapcsolatos szokatlanok, mivel ilyen jellegű információkat eddig nem tárt a nyilvánosság elé. Azt az elképzelést, miszerint belpolitikai okokból kerültek nyilvánosságra az információk, a minisztérium tagadja.

Évente több mint 1300 észak-koreai állampolgár disszidál Dél-Koreába, eddig számuk a hivatalos adatok szerint összesen 29 ezer fő. A legtöbben 2009-ben szöktek át.

Reuters.com

Nyitókép: northkoreatech.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »