Fogy a magyar, gyarapodik a cigány

A Területi Statisztikai Évkönyv 2015 szerint mindössze öt olyan járás van az egész országban, ahol többen születne k, mint ahányan a körzetben meghalnak. A kiadvány adatait a HVG rendezte olvasható formába. Ennek alapján:Budapest 23 kerületében és a 175 vidéki járás nagy részében az újszülöttek száma évről évre alatta marad a halottakénak.

Hírdetés

Öt járás van, ahol a tendencia megfordult, három Budapest közvetlen vonzáskörzetében (Budakeszi, Szigetszentmiklós és Dunakeszi), kettő Kelet-Magyarországon található.
A Budakeszi járásban a tízezer lakosra jutó élveszületések mértéke tavalyelőtt viszont már azonos volt az elhalálozásokéval, a Szigetszentmiklósi járásban 2015-ben pedig már valamivel több személy hunyt el, mint ahány újszülött érkezett.
A Dunakeszi járás maradhat az egyetlen, ahol a születések száma középtávon meghaladhatja a halálozásokét.
Borsodban az Encsi járásban 0,5, a Hajdú-Biharban található Hajdúhadházi járásban 3,1 ezrelékes volt a természetes szaporodás éves mértéke.
A demográfiai leépülés Heves megye északi részén, a Bélapátfalvai járásban volt a legnagyobb, itt a természetes fogyás mértéke a másfél százalékot is meghaladta.
Kritikus a helyzet a Letenyei, a Zalaszentgróti, a Lenti, a Bácsalmási, a Csongrádi, a Mezőkovácsházai, a Tokaji és a Pétervásárai járásban, itt 1 százalékos létszámcsökkenést regisztráltak.
A KSH legfrissebb adatai alapján tavalyelőtt az osztrák határ melletti Körmendi járásban született relatíve a legkevesebb újszülött Magyarországon, tízezer lakosra mindössze 67 csecsemő jutott 2015-ben. A skála másik végpontján a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsi járás áll, tavalyelőtt tízezer lakosra 150 újszülött jutott.
A 2010-15 közötti évekre vonatkozó mérés során a vándorlási adatokat nem vették figyelembe.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »