Fogolycserében állapodott meg Azerbajdzsán és Örményország

Fogolycserében állapodott meg Azerbajdzsán és ÖrményországMészáros Richárd2023. 12. 07., cs – 20:27

Örményország és Azerbajdzsán fogolycserében állapodtak meg – derült ki az örmény miniszterelnök és az azeri elnök hivatalának közös bejelentéséből, amelyet az AzerTAdzs állami hírügynökségen keresztül tettek közzé.

„Az Azerbajdzsáni Köztársaság elnökének hivatala és az Örmény Köztársaság miniszterelnökének hivatala között zajlott tárgyalások eredményeképpen a két ország közötti kölcsönös bizalom növelését szolgáló fokozatos lépésekről született megállapodás. Humanitárius elvek által vezéreltetve és a jószándék jeleként az Azerbajdzsáni Köztársaság szabadon enged 32 örmény katonát. Az Örmény Köztársaság a maga részéről humanitárius elvek által vezéreltetve és a jószándék gesztusaként szabadon enged két azeri katonát” – olvasható a nyilatkozatban.

Örményország ezenfelül  Azerbajdzsán javára visszavonta jelentkezését arra, hogy az ENSZ jövő évi éghajlatváltozási csúcstalálkozójának (COP29) házigazdája lehessen.

Hírdetés

„A két ország megerősíti a kölcsönös viszony normalizálása és békeszerződés elérése iránti szándékot a szuverenitás és területi épség elvének tiszteletben tartása alapján” – hangsúlyozták a felek a dokumentumban.

Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter csütörtökön este közölte, hogy kész Washingtonban találkozni azeri hivatali partnerével.

Azerbajdzsán és Örményország évtizedek óta ellenséges viszonyban áll. Azerbajdzsán szeptemberben villámháborúban visszafoglalta a hivatalosan oda tartozó, de örmény többségű, szakadár Hegyi-Karabahot, ahonnan a helyiek szinte kivétel nélkül elmenekültek az offenzívát követően.

A két ország korábban két háborút vívott a terület feletti ellenőrzés érdekében, az egyiket 1988 és 1994 között, a másikat 2020 őszén.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »