„Fogalmuk sincs, hogy mi lesz velük” – sokan a győri vasútállomáson éjszakáztak

Menekültek egy csoportja Győrött, a vasútállomáson töltötte az éjszakát. Őket a horvát határról autóbusszal szállították volna át Vámosszabadiba, ám senki nem akart bemenni a menekülttáborba. Így az eredetileg tervezett regisztrációra sem kerülhetett sor.

Egymás után érkeztek a BKV autóbuszai Vámosszabadiba. A magyar-horvát határ mellől indultak, hogy majd 350 km-es távolságra szállítsák el a főként Németországba vágyó utasaikat. A menekülttáborba azonban senki nem akart bemenni, még tisztálkodni sem. Ahogy leszálltak az emberek, azonnal a főút felé igyekeztek, hogy taxikkal folytassák az útjukat. A rendőrök azt nem engedték, hogy bárki is gyalogosan neki vágjon az útnak, és arra is figyeltek, hogy elsőként a családok tudjanak elindulni a győri vasútállomás felé.

A hetedik autóbuszról már nem is tudott leszállni senki sem, azt visszairányították Győr felé. A mentesítő járat egyenesen a vasútállomásra ment, de ekkorra már elment az utolsó vonat is pályaudvarról. „Azt kell nekik mondanom, hogy mi lesz velük, mert fogalmuk sincs, hogy mi lesz velük, meg kell, hogy mondjam nekik, hogy ott bent kapnak vizet, ételt, mikor indulnak a vonatok Ausztria fele” – mondta az egyik tolmács, aki a menekülteknek segédkezett.

Pénteken kezdték

Hírdetés

Péntek kora délután kezdték el – a szerbekhez hasonlóan – a horvát hatóságok is buszokkal szállítani a migránsokat a horvát-magyar határra. A hivatalos határátkelőnél, Beremendnél dokumentumok felmutatása nélkül átszállhattak a migránsok a fővárosi utakról ismert BKV buszokra. A magyar hatóságok onnan a regisztrációs pontokra, Vámosszabadiba és Szentgotthárdra szállították őket.

 

Orbán Viktor a közrádióban azt mondta pénteken, épül a kerítés a horvát határnál is, 500 katonát már odavezényeltek az építkezéshez. Ezt követően érkezett a bejelentés a horvát miniszterelnök részéről, hogy ide küldik hozzánk azokat menekülteket, akik Horvátországba érkeztek. A pénteki történésekről percről percre>>>

A győri pályaudvarra is folyamatosan érkeztek az autóbuszok, ezután már nem küldtek ki egyetlen különjáratot sem a menekülttáborhoz, hiszen várható volt, hogy azokról sem akar ottmaradni senki. Az emberek fáradtak és éhesek voltak, a pályaudvar előtti gyorsétkezdében folyamatosan nőtt a sorbanállók száma. De a váróteremben és az előcsarnokban is óráról órára nőtt a létszám, egyre inkább szükség volt az önkéntesek segítségére.

„Minden elfogyott, ami a raktárban volt a múlt hétről. Most elmentek a többiek, próbálnak szerezni kenyeret, zsemlét valami éjjel-nappaliból, úgyhogy ha valaki figyeli, hallja, hozzon kenyeret és zsemlét. Nem tudok mit mondani, szerintem ez váratlanul ért mindenkit. Itt hétfőn már semmi nem volt kiürültek a táborok, és most egész egyszerűen kétezer ember lesz itt, szomjasak, éhesek. Ez egy kétségbeejtő helyzet” – mondta az egyik segítő.

Sokan csak itt döbbentek rá, hogy hol is vannak valójában. Volt aki azt hitte Zágrábba érkezett, de megnyugvással vette tudomásul, hogy innen vonattal már csak fél óra Ausztria. Azt ugyan senki nem tudta megmondani, hogy az első induló vonatig hány autóbusz érkezik majd, de azt látni lehetett, hogy ennyi ember nem fér fel sem a Bécsbe, sem a Hegyeshalomba tartó menetrendszerinti szerelvényekbe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »