Focus-felmérés: Patthelyzet a magyar oldalon. Mérték az Összefogást és a Magyar Fórumot is

Focus-felmérés: Patthelyzet a magyar oldalon. Mérték az Összefogást és a Magyar Fórumot is

Nyitókép:

A legerősebb pártot a Gorilla-hangfelvétel sem sodorta veszélybe. Amennyiben október második felében tartották volna a parlamenti választásokat, azt a Smer-SD nyert volna meg a szavazatok 22%-ával – derült ki a Focus legújabb, Markía Televíziónak készített felméréséből.

A demokratikus ellenzékben még mindig a PS/SPOLU koalícióé a vezető szerep, ám Andrej Kiska Za ľudí pártja szorosan ott van a nyomukban.

A PS/SPOLU a szeptemberi felméréshez képest 2,3%-ot veszített, így jelenleg a választók 11%-a adná rá a szavazatukat. Ezzel ellentétben a Za ľudí párt 9,1%-ra növekedett, ami azt jelenti, hogy szeptemberhez képest 2,6%-kal választanák őket többen.

Az SaS a parlamenti küszöb határán

Az extrémista ĽSNS a felmérés során 10,2%-ot szerzett, míg az ellenzéki Sme rodina 7,2%-ot.

A koalíciós SNS a legújabb Focus-felmérés szerint 6,9%-kal jutna be a parlamentbe, a parlamenten kívüli KDH 6,5%-kal, az OĽaNO pedig 6%-kal.

A 2016-os választások legerősebb ellenzéki pártját, az SaS-t ma már a parlamenti küszöb alatt maradás fenyegeti. Szeptemberben a választók 6,4%-a adta volna az SaS-re szavazatát, ám a pártszakadás és a rebellisek távozása után már csak a megkérdezettek 5,2%-a szavazna rájuk.

Hírdetés

MKP, Most-Híd és a többiek

Továbbra is parlamenten kívül maradna az MKP és a Most-Híd is. A szeptemberi felméréshez képest a vegyespárt 4,1%-ról 3,8%-ra  gyengült, az MKP pedig 3,3%-ról 3,2%-ra. Egyelőre egyik pártnál sem látni annak lehetőségét, hogy képesek lennének elérni a parlamenti küszöböt.

A Focus mérte a többi, mikropártot is. Ezek szerint Simon Zsolt Magyar Fóruma 0,7 százalékon, az Összefogás nevű új párt pedig 0,4 százalékon áll. Az MKDSZ nem érte el a 0,1 százalékot sem.

Harabin és Durcker pártja süllyedőben

Az aktuális felmérés szerint az ellenzék csupán a Sme rodina részvételével tudna kormányt alakítani.

Elegendő mandátummal nem rendelkezne sem a Smer – SNS – ĽSNS koalíciós sem, a kormányalakításhoz nekik is szükségük lenne a Sme rodina képviselőire.

Az új pártok közül a Tomáš Drucker-féle Dobrá voľbára mindössze a választók 2,4%-a adná a szavazatát, míg Štefan Harabin Vlasť pártját mindössze a választók 1,8%-a támogatná.

A gazdák által alapított, Máme toho dosť! párt 1,2 százalékon indul. Ez az első felmérés, melyen az önmagát a vidék és a régiók pártjaként meghatározó tömörülés szerepelt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »