Fő cél: megakadályozni a szövődményes eseteket

Fő cél: megakadályozni a szövődményes eseteket

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legfontosabb, hogy meg tudjuk akadályozni a súlyos lefolyású, szövődményes eseteket és a kórházba kerülést. Erre valamennyi védőoltás képes – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Egészségügyi dolgozó Oltva vagyok feliratú kitűzőt visel, miután megkapta a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája első adagját a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton a főváros XIII. kerületében 2021. március 2-án. MTI/Mohai Balázs

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legfontosabb, hogy meg tudjuk akadályozni a súlyos lefolyású, szövődményes eseteket és a kórházba kerülést. Erre valamennyi védőoltás képes – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

 

 

Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton a főváros XIII. kerületében 2021. március 2-án. MTI/Mohai Balázs

Müller Cecília kifejtette, óriási tempóban halad előre Európában és Magyarországon is a járvány; új tapasztalat, hogy a tünetek kezdetét követő néhány órán belül lehet nagyon súlyos a betegség lefolyása és kerülhet kórházba a beteg.
   
“Ebbe nem kell belenyugodni”, itt van a vakcina, amivel a súlyos, szövődményes és fatális eseteket meg tudjuk előzni – húzta alá.

Hírdetés

Giday Henriett főgyógyszerész újonnan érkezett Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinákat csomagol ki a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. március 2-án. MTI/Vasvári Tamás
   
Hozzátette, azt is tapasztalják, hogy a súlyos lefolyású esetek és az elhalálozások növekedése közti idő rövidül, “szinte párhuzamosan fut”. Ezért az a legfontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb átoltottságot sikerüljön elérni. A következő napokban Magyarországon is felgyorsul az oltások beadásának üteme – mondta az országos tisztifőorvos.

 

Bíró Krisztina szakgyógyszerész és Buchholcz Gyula vezető főgyógyszerész ellenőrzi az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2021. március 2-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Közölte, az elmúlt nap 2764 új fertőzöttet regisztráltak, 130 beteg meghalt. A legfiatalabb elhunyt egy 16 éves fiatal, akinek súlyos alapbetegsége volt – ismertette.
   
Müller Cecília azt mondta, nemcsak az esetszámok emelkednek, hanem több a súlyos szövődménnyel járó megbetegedés. Kórházban 6071 embert ápolnak, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.

Majnár Miklós szakgyógyszerész kicsomagolja az újonnan érkezett koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech-vakcinákat az egri Markhot Ferenc Kórházban 2021. március 2-án. MTI/Komka Péter
   
Kitért arra, hogy a járvány harmadik hullámának gyorsuló felfutását nagy valószínűséggel a vírus brit mutációja okozza, és már öt esetben kimutatták a dél-afrikai variációt is Magyarországon.
   
Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy több figyelemre méltó tudományos értekezés vagy oltási tapasztalat jelenik meg a beoltottakkal kapcsolatban, ezt a magyar szakemberek felhasználják az oltási tervben.

Oltópont a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén a főváros XIII. kerületében 2021. március 2-án. MTI/Mohai Balázs
   
Idézte a brit közegészségügyi szolgálat jelentését, amely szerint az AstraZeneca első dózisának beadását követően 14 nappal mérhető a szervezetben az ellenanyagszint, amely fokozatosan emelkedik és a 35. nap után a vakcina hatékonysága eléri a 73 százalékot.
   
Egy másik információ szerint az AstraZeneca-vakcinánál a 80 év feletti korosztályban a beadást követő 3-4. héten 80 százalék feletti hatékonyságot mértek, és azt, hogy megelőzi a súlyos megbetegedést. A Pfizerről megállapították, hogy szintén a 80 év feletti korosztályban már az első vakcina 83 százalékkal csökkentette a halálozások számát – ismertette.
   
A Janssen oltásával kapcsolatban elmondta, az Egyesült Államokban beoltottak körében 86 százalékos védelmet nyújtott ez a vakcina, és 74 százalékban meggátolta a tünetmentes esetek kialakulását is.

A koronavírus elleni oltóanyagot, az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat tartalmazó dobozt viszi egy csomagszállító vállalat munkatársa az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kápolna patikájába 2021. március 2-án. MTI/Szigetváry Zsolt
   
Izraeli tapasztalatok szerint – ahol már a lakosság felét beoltották a Pfizer készítményével – jelentősen csökkent mind az új fertőzöttek, mind pedig a halálozások száma. Az Egyesült Arab Emírségekben, ahol már hatmillióan kapták meg az első adag Sinopharm-vakcinát, senki sem került intenzív osztályra a fertőzés miatt – mondta.
   
Müller Cecília kérdésre azt válaszolta: nincs arra vonatkozó tapasztalat, hogy akit már beoltottak, terjesztheti-e a fertőzést.
   
Kitért arra is: abból a szempontból is módosult az oltási terv, hogy a háziorvosokhoz kiszállított vakcinák mennyiségénél figyelembe tudják venni a praxishoz tartozó betegszámot és a krónikus betegek arányát.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »