Fix és változó része lesz a vízdíjnak

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) víz- és csatornadíj-elszámolásban tervezett változtatásai az átlagos fogyasztó számára azt jelentik, hogy a díjnak fix és változó része is lesz – reagált az SaS csütörtöki (október 10.) bírálataira a hivatal.

Az ellenzéki párt szerint az intézkedés miatt jelentősen emelkedik a vízdíj. Az ÚRSO leszögezte, nem reagál politikai pártok nyilatkozataira, de

a két tételből álló vízdíj igazságossá teszi a költségek megoszlását a felhasználók között, és több bevételt jelent, amit a vezetékek karbantartására lehet fordítani.

Hírdetés

„A gyakorlatban ez csupán azt jelenti az átlagos fogyasztó számára, hogy a vízdíja fix és változó részre lesz osztva” – mondta Radoslav Igaz, az ÚRSO szóvivője.

Az ellenzéki SaS csütörtökön bírálta az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) víz- és csatornadíj-elszámolás módosítására vonatkozó terveit, amelyek rendkívüli áremelkedést eredményezhetnek. „Most a fogyasztás alapján fizetnek az emberek a vízért, ebben az összegben benne van a csatornaszolgáltatási díj. Azonban új alapdíj bevezetését tervezik mindenki számára, függetlenül attól, hogy ki mennyi vizet használ, vagy használ-e egyáltalán. Ez azt eredményezi, hogy mindenki magasabb vízdíjszámlát kap, de azok, akik takarékoskodnak vele, minimális mennyiséget használnak, az eddigi összeg sokszorosát lesznek kénytelenek kifizetni” – jelentette ki Karol Galek, az SaS képviselője.

A párt találkozni szeretne Jozef Holjenčíkkel, az ÚRSO elnökével, erre a parlament gazdasági bizottságának ülésén kerülhet sor két hét múlva. Az SaS magyarázatot vár, hogy a hivatal miért akarja megváltoztatni a vízdíjelszámolás módját, és olyan megoldást szorgalmaz, amely minimális mértékben érinti a háztartásokat.

(TARS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »