Fischer Iván barátságosabb hangnemre váltott

Fischer Iván barátságosabb hangnemre váltott

Miután a Fővárosi Közgyűlés tavasszal úgy döntött, a tavalyi 260 millió forintról idén 60 millió forintra csökkenti  a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) támogatását, az együttes vezetője, Fischer Iván karmester májusban úgy nyilatkozott: a főváros és a főpolgármester „dilettáns hozzá nem értésről” tett tanúságot azzal, hogy a zenekar 2016-os évi támogatását a szezon közepén csökkentette a negyedére.

Fischer keserűségét az sem enyhítette, hogy a kormányzat 100 millióval többet ítélt meg 2016-ban az együttesnek, azaz 1 milliárd 150 millió forintot, s a külügyi tárca júniusban további 60 millió forinttal segítette ki az együttest, azaz a zenekar központi támogatása mindössze 40 millió forinttal lett kevesebb.

Amiről azonban a BFZ májusi tiltakozó koncertjén a Vörösmarty téren sem esett szó: míg 2011-ben a BFZ mintegy 558 milliós jegybevétel után 444 millió forint tao-támogatást igényelhetett, 2014-ben a jegybevétele 410 millió forint volt, így 2015-ben „csak”  328,6 millió forint tao-támogatásra tehetett szert. 2015-ben egyébként 2, 99 milliárd forint volt a fesztiválzenekar teljes költségvetése, s mintegy egymilliárd forintos tartaléka volt.

Hírdetés

Csütörtök reggel Fischer Iván a főpolgármesternél, Tarlós Istvánnál járt, a megbeszélés témáját – a zenekar jövő évi támogatását – már délben sajtótájékoztatón ismertette a zenekarvezető. A Zene Fővárosa elnevezésű program bemutatásán két újdonság volt: Fischer Iván lényegesen barátságosabb hangnemben beszélt a fővárosról mint támogatóról, s ezúttal a zenekar budapesti koncertprogramjait tételesen beárazták.

A végső összeg 240 millió forint, amihez még azt kéri a zenekarvezető, a BFZ próbatermének éves bérleti díját – 24 millió forintot − engedje el a főváros. Fischer a sajtótájékoztatón azt is elmondta, Tarlós István főpolgármesterrel megállapodtak abban, hogy a fővárosi költségvetés kialakulásáig rendszeresen egyeztetnek egymással.

Fischer érvelése egyébként sokban ugyanaz, mint korábban: a valóban kiváló zenekar állami támogatását például olyan zenekarokhoz méri, mint a Berlini Filharmonikusok, amely 2014-ben 16,7 millió euró (mintegy 5,1 milliárd forint) támogatást kapott a német fővárostól. A Magyar Nemzet kérdését – tudja-e, mennyi ezeknek a városoknak a költségvetése – Fischer azonban megkerülte. Berliné mintegy 24,5 milliárd euró (megközelítőleg 7522 milliárd forint), ami huszonötször nagyobb Budapest költségvetésénél.

A fesztiválzenekar Budapest − a Zene Fővárosa programja1. Európai Hidak fesztivál (a Müpával közösen): minden évben bemutatnak egy-egy ország bemutatása2. Évente tíz Kakaókoncert: játékos bevezető a klasszikus zene világába gyerekeknek3. Két Autizmusbarát Kakaókoncert: az autizmussal élő gyerekek és nem autista testvéreik számára kidolgozott speciális hangverseny4. Vasárnapi kamarakoncertek: házimuzsikálás a BFZ próbatermében5. Negyven ingyenes Hangszerkóstoló: 25 budapesti iskola diákjai ismerkedhetnek meg a különböző hangszerekkel6. Tíz ingyenes ifjúsági operaelőadás: általános iskolásoknak és gimnazistáknak7. Négy Midnight Music éjszakai koncert: fiatal felnőtteknek8. Egész napos Családi Piknik: a zenekar edukációs programjának ismertetése, kötetlen, zenés formában9. Húsz ingyenes közösségi koncert: a fesztiválzenekar muzsikusai templomokban, idősotthonokban és gyermekgondozási intézményekben lépnek fel, olyanok előtt, akik nem jutnak el a koncerttermekbe10. TérTáncKoncert: roma és nem roma, jó és kevésbé jó anyagi körülmények között élő fiatalok táncolhatnak együtt a Hősök terén.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »