Firea: veszélyeztetett gyerekekrõl készülne országos adatbázis

Firea: veszélyeztetett gyerekekrõl készülne országos adatbázis

Országos „gyermek-nyomonkövető” regiszter létrehozását jelentette be Gabriela Firea családügyi miniszter, amelybe azok a gyerekek kerülnének, akik valamilyen szempontból veszélyeztetett kategóriába sorolhatók, és támogatásra van szükségük. Az Országos Gyermeknyilvántartás (Observatorul Naţional al Copilului) nevű adatbázis célja, hogy valós időben lehessen tudni, hány gyermek veszélyeztetett és hány család sérülékeny Romániában – közölte Firea.

Az adatbázist a készülő, a családok szétválasztását szabályozó törvény alapján tervezik létrehozni. „Ez lesz az első alkalom, hogy a veszélyeztetett gyermekek és a veszélyeztetett családok adatait országosan összesítik, ily módon a falvaktól a nagyvárosokig megtudhatjuk ezeknek a gyerekeknek a helyzetét. Ezt az adatbázist a szociális munkások valós időben, az Országos Örökbefogadási Információs Rendszer (SINA) táblagépei segítségével töltik ki. Az Országos Gyermekjogi és Örökbefogadási Hatóság csaknem 9 millió eurós vissza nem térítendő forrással rendelkezik a veszélyeztetett gyermekek felkutatását lehetővé tevő, országosan első ízben megvalósuló rendszer megvalósítására. Az Országos GyermekNyilvántartás a jövő év elején kezdi meg működését” – írta a miniszter.

Hírdetés

Jelenleg mintegy 46 ezer gyerek van az állami gyermekvédelmi rendszerben. Firea közlése szerint a terv az, hogy teljesen felszámolják az elhelyezési központokat (a bentlakásos gyermekotthonokat).

A miniszter arról is írt, hogy „haladnak” a gyermekek jogainak védelméről és előmozdításáról szóló törvény módosítási tervezetével, amelyet újratárgyal a parlament. Firea szerint annak érdekében, hogy a politikai spekulációkat kivédjék, miszerint ez a törvény már előírta volna „a híres szexuális nevelési órákat” az iskolákban, az Országos Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatóság (ANPDCA) szakemberei újrafogalmazták a szóban forgó cikkelyt. Egyértelműsítették, hogy olyan egészségnevelési programok iskolai bevezetéséről van szó, amelyek tanórán kívüli foglalkozások, továbbá amelyet egészségügyi szakemberek végeznek, és ahhoz, hogy a gyermekek résztvegyenek ezeken, szükséges a szülők beleegyezése – derül ki Firea Facebook-bejegyzéséből. (hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »