Finnország NATO-tagságának ratifikálása Törökország és Magyarország kezében van – jelentette ki a finn elnök – a nap hírei

Franciaországban folytatódtak a nyugdíjreform elleni utcai tiltakozások. Mariupolban tett látogatást az orosz elnök

Finnország NATO-tagságának ratifikálása Törökország és Magyarország kezében van – jelentette ki a finn elnök. Egy svéd televíziónak adott nyilatkozatában az államfő arról beszélt, meglátása szerint Finnország korábbi csatlakozása nem rontja Svédország biztonsági helyzetét, illetve reményét fejezte ki, hogy nem fog soká tartani, míg Stockholm is követheti Helsinkit a NATO-ba. Az elnök ismételten hangsúlyozta, amennyiben rajta múlna, akkor Svédországgal kéz a kézben akarna az észak-atlanti szövetséghez csatlakozni. Törökország március 17-én jelentette be, hogy egyelőre csak Helsinki csatlakozását ratifikálja. Itthon a Fidesz-frakció támogatja Finnország NATO-tagságát, amelyről március 27-én várható szavazás. Svédország ügyében később dönt a képviselőcsoport.

Közösen támadta meg a debreceni törvényszéken az LMP és a Védegylet, a helyi kormányhivatal által az akkumulátorgyárnak kiadott környezethasználati engedélyét. Álláspontjuk szerint az engedélykérelmet el kellett volna utasítania a kormányhivatalnak. Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja a Facebookon tartott tájékoztatón kiemelte: véleményük szerint a hatóságok alacsonyabb kibocsátási adatokat és kisebb hatásokat vettek figyelembe, mint ami valójában megvalósul. Hétfőn Győrben szervez tüntetést az LMP, a Győrszentivánra tervezett ipari park megépítésének megakadályozása érdekében.

Franciaországban folytatódtak a nyugdíjreform elleni utcai tiltakozások. Párizsban a rohamrendőrök könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget. Csak a fővárosban 122, országszerte 169 embert állítottak elő, akik kukákat gyújtottak fel, több nemzetgyűlési képviselőt megfenyegettek, és van akinek az irodáját meg is rongálták a tüntetők. A vitatott reformok bevezetése után a hatóságok megtiltották a gyülekezést a párizsi Concorde téren és a Champs-Élysées sugárúton, de ennek ellenére is több millióan tüntettek az ország több mint 200 városban. Emmanuel Macron francia államfő úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt meg a többség a törvénytervezet elfogadásához. A reform legfontosabb pontja a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése 62-ről 64 évre.

Megegyezés született a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezését célzó uniós javaslatról – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője miután Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel és Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel tárgyalt. Josep Borrell elmondta: a 11 pontból álló javaslat egyebek mellett az egyszerűbb határátkelést, a könnyebb munkavállalást és a gazdasági kapcsolatok megkönnyítését teszi lehetővé. Tartalmazza azt is, hogy Szerbia a jövőben nem akadályozhatja Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe.

Hírdetés

Mariupolban tett látogatást az orosz elnök. A moszkvai tájékoztatás szerint Vlagyimir Putyin helikopterrel érkezett a városba és járt a város tengerpartján a jachtklub közelében, és a színház épületénél. A Rosszija 24 televízió felvételei szerint a látogatásra este került sor, a helyszínek között a gépkocsit az orosz elnök vezette. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője bejelentette: Vlagyimir Putyin a város lakosaival is egyezettet és ígéretet tett, hogy az elmaradt béreket és egyéb kifizetések ügyét rendezni fogják.

Újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel Észak-Korea a Keleti-tenger irányában. A dél-koreai hadsereg szerint ez volt a negyedik ilyen erődemonstráció egy héten belül, miközben Szöul és Washington 5 év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot tartja. Japán és Dél-Korea, a két szomszéd, amelyek történelmi vitájuk miatt évek óta szemben álltak egymással, most a legmagasabb szinten kezdtek tárgyalásokat, és elhatározták, hogy egységesen lépnek fel Észak-Korea ellen.

Aláássa a nemzetközi biztonságot az újabb észak-koreai rakétakilövés az EU és a G7-országok szerint. A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője állásfoglalásukban kijelentették: tavaly óta Észak-Korea fokozta soha nem látott mennyiségű ballisztikus rakéta kilövésével, valamint a nukleáris fegyverek használatával kapcsolatos destabilizáló retorikáját. Felszólították Észak-Koreát, hogy ellenőrizhető módon hagyjon fel a tömegpusztító fegyverek, ballisztikus rakéták kifejlesztésével és gyártásával.

Kínába készül látogatást tenni a volt tajvani elnök – közölte a politikus hivatala. Ez lenne az első alkalom, hogy egy volt vagy hivatalban lévő tajvani vezető Kínába látogasson, mióta a polgárháborúban vereséget szenvedett Kínai Köztársaság kormánya 1949-ben a szigetre menekült. A látogatásra Peking és Tajpej között kiélezett feszültség közepette kerül sor, Kína ugyanis a saját részének tekinti az önálló kormányzattal rendelkező Tajvant.

Ecuadorban már 15 halálos áldozata és 400 sérültje van a Richter skálán 6,7-es erősségű földrengésnek. A rengés középpontja Guayas tartományban volt, Ecuador második legnagyobb városától 80 kilométerre. Több ház részben beomlott, sok épület fala megrepedt. A földrengés több más ecuadori városban, valamint Peru északi részén is érezhető volt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »