Fináléhoz érkezett az olasz tragikomédia

Pillanatnyi megnyugvással fogadta a piac a római kormány megalakulását. A lapunknak nyilatkozó elemzők szerint az EKB valószínűleg az olasz helyzettől függetlenül lezárja szep­temberben a kötvényvásárlási programot.

Bizalmat szavazott Giuseppe Conténak az olasz parlament alsóháza is, így megalakulhat az Öt Csillag Mozgalom és az euroszkeptikus Északi Liga alkotta új kormány. A piac pillanatnyi megnyugvással fogadta a hírt, noha Nicola Molteni, a Liga egyik képviselője már arról beszélt a szavazás után, hogy az új kabinet visszaadja Olaszország szuverenitását, az ország pedig nem lesz többé külföldi hatalmak alattvalója.

Az államkötvényhozamok rövid és hosszú oldalon is ereszkedtek. Bár a bizonytalanságokra különösen érzékeny kétéves hozam visszakorrigált, megragadt az 1,2–1,35 százalékos sávban. A milánói részvényindex, az FTSE MIB emelkedéssel nyitott, ám a sérülékeny olasz bankok árfolyama tovább esett.

A piac egyrészt díjazta, hogy végre kormánya van Itáliának, s hogy elkerülték az előrehozott választást, másrészt aggódik amiatt, hogy Conte intézkedései nagymértékben növelik a költségvetési kiadásokat. A társasági adó és a személyi jövedelemadó csökkentése, a szociális juttatások kiterjesztése és a garantált alapjövedelem együtt 70 milliárd euróval terhelik majd a büdzsét. Az ABN Amro elemzése szerint a tavaly 132 százalékon álló GDP-arányos államadósság 2030-ra 180 százalékra nőhet ilyen tempó mellett. Conte viszont azt mondta, hogy a növekedés felgyorsításával fogja csökkenteni a GDP-arányos államadósságot.

Csak pillanatnyi a piaci megnyugvás, a kétéves államkötvény hozama egy hónapja még mínusz 0,18 százalékon állt, most pedig 1,2 százalék felett jár

Hírdetés

– hangsúlyozta a Világgazdaságnak az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Szalma Csaba szerint a befektetők korántsem nyugodtak meg, ugyanakkor az 1 százalék körüli fiskális lazítást még tolerálhatónak tartja. Az olasz államháztartásnak van a legmagasabb pozitív elsődleges egyenlege az euróövezetben. Tehát a lejáró hitelek törlesztőrészletét és a kamatfizetéseket leszámítva az olaszok „a maguk részét megtették” az adósságcsökkentés irányába – hangsúlyozta a szakértő.

Az olasz helyzet abból a szempontból is érdekes, hogy az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan jövő csütörtökön ad jelzést arra, mi lesz a jelen állás szerint szeptemberig tartó kötvényvásárlási program sorsa.

A legtöbb elemző korábban úgy gondolta, hogy szep­temberben leállítja a vásárlásokat az uniós jegybank. Ám Szalma Csaba szerint a déli perifériaállamok erősen lobbiznak a Kormányzótanácsban a program folytatása érdekében, különös tekintettel a törékeny olasz piaci helyzetre. Az sem mellékes, hogy Mario Draghi EKB-elnök maga is olasz – tette hozzá.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »