Filmkritika videóval: Az igazság soha nem késő

‘Orbán vehemensebben tiltakozott a kommmunisták felelőségre vonása ellen mint a kommunisták’. Videón a kiváló film.

‘Miért maradt el az úgynevezett rendszerváltozás után az emberek tömegeit megnyomorító, a nemzetet ezzel tetszhalotti állapotba taszítók felelősségre vonása’

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották Jelenczki István rendező: Az igazság soha nem késő c. háromrészes dokumentumfilm díszbemutatóját.

Jeleniczkiék a bemutatón

A megrázó alkotás rendkívül precízen dolgozza fel, hogy miért maradt el az úgynevezett rendszerváltozás után az emberek tömegeit megnyomorító, a nemzetet ezzel tetszhalotti állapotba taszítók felelősségre vonása. A film bemutatja, hogy hogyan kaszálták el – egy előre megtervezett módon – Zétényi Zsolt által 1991-ben benyújtott (közismert nevén: Zétényi-Takács féle) törvényt, mely alapján a kommunista-szocialista bűnösök elszámoltathatóak lettek volna.

Jeleniczki

Hírdetés

A filmben sok olyan új tény lát napvilágot, ami eddig nem igazán volt közismert. Többek között kiderül, hogy a zsidócigány Orbán Viktor vehemensebben tiltakozott a jogszabály ellen (ezért az MSZP-vel együtt nem-el szavazott a törvényre) mint a kommunista utódpárt. Különlegesség, hogy a híres-hírhedt ’nácivadász’ Simon Wiesenthal is egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a törvény elfogadása természetes kell, hogy legyen, mivel az ilyenfajta bűnök nem évülhetnek el.

A zsidó elmondja, hogy  szerinte a kommunizmusnak ötször annyi ártatlan áldozata volt, mint a nácizmusnak (megjegyezzük, hogy az arányokban téved, mivel százszor annyi) és ha a magyarok nem lépnek ebben az ügyben, akkor az azt az üzenetet közvetíti, hogy velük bármit meg lehet tenni, el lehet őket pusztítani mindenféle következmény nélkül.

Wiesenthal dicsérete távol álljon tőlünk, azonban fontos megjegyezni, hogy igaza lett, hiszen a 2006-os és a jelenlegi helyzethez is ez vezetett, ugyanis az ország megnyomorítói ezek után joggal hihetik azt, hogy minden aljas tettet megúszhatnak, és Biszku Gyilkos Bélához hasonlóan a Rózsadombon, kiemelt jövedelemmel tölthetik majd  nyugdíjas éveiket, ahelyett, hogy az általuk felépített recski kőbányában múlnának ki hosszú szenvedés után.

A megrázó, felkavaró alkotás három részben:

magyarhajnalpress


Forrás:magyarhajnal.com
Tovább a cikkre »