Filmdrámákkal emlékezik a kommunizmus áldozataira a közmédia

Filmdrámákkal emlékezik a kommunizmus áldozataira a közmédia

Történelmi játékfilmek mellett dokumentarista alkotásokkal, személyes visszaemlékezésekkel és szakértői interjúkkal idézik meg a közszolgálati csatornák a február 25-i emléknapon a kommunista diktatúra megrázó évtizedeit.

 A volt szocialista országokban éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által több mint egymillióan vesztették életüket, de a kommunista rendszer áldozatai azok is, akiket börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, vagy vallási hovatartozásuk, gondolkodásuk miatt üldöztek, megnyomorítottak, és akiket az otthonuktól megfosztottak, családjukat szétválasztották.

A kommunizmus időszakának rombolása generációkon ível át, és számtalan területen ma is érezteti hatását.

Hírdetés

Duna szombaton 19:40-től a 2018-as A színésznő című filmet adja, amely egy szerelmi drámát jelenít meg a diktatúra idején.

Az M5 kulturális csatorna 20:50-től az Elveszett idők című történelmi dráma epizódjait tűzi műsorára, amely az ABU Prizes 2022-es versenyén, TV-dráma kategóriájában első helyezett lett. 23:15-től a GUPVI – A halál táborai dokumentumfilmmel folytatódik a megemlékezés. Vasárnap 21 órától Szász Attila filmjét, a 2014-ben bemutatott A berni követ című tévéfilmet sugározza a Duna.

Műsorok a kommunizmus áldozatainak emléknapján – február 25-én a közmédia csatornáin!

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »