Fillérekért osztogatott lakások a budai Várban

Fillérekért osztogatott lakások a budai Várban

Bár lapunk alig néhány hete számolt be arról, hogy az I. kerület fideszes polgármestere a valós piaci árak töredékéért bérel önkormányzati lakást a saját maga vezette kerülettől, kiderült, rendszerszinten osztogatják potom pénzekért a patinás ingatlanokat a Várban. Nagy Gábor Tamás polgármester egyszemélyi joga, hogy a lakásbérleti pályázatokat intézze. Ráadásul az nem nyilvános, hogy kik jutnak lakáshoz a Várnegyedben, a kedvezményezettek neve csak öt évvel később derül ki, amikor meghosszabbítják a lakásbérleti szerződéseket – írta az Index. A portál szerint most kezdenek kibukni az Orbán-kormány indulása körül kiadott lakáspályázatok részletei.

Nyáron derült ki a képviselő-testület számára, hogy például Torma Szilvia, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket vizsgáló főosztályának vezetője is a Várban lakik, ekkor került ugyanis a testület elé lakásbérleti szerződésének meghosszabbítása. A javaslat arról szól, hogy Torma 86 négyzetméteres lakásának bérleti szerződését további öt évre, 2021-ig meghosszabbítaná az önkormányzat. A főosztályvezető a Hess András téren lakik, a Mátyás-templom mellett. Ott, ahol az ingatlanportálok szerint sem bérelni, sem vásárolni nem lehet lakásokat. Torma Szilvia 98 ezer forintért bérli a lakást, noha az ennél kevésbé előkelő részeken is körülbelül 300 ezer forint a bérleti díja egy hasonló méretű lakásnak.

De ez még nem minden. Az önkormányzat volt pénzügyi igazgatója – aki most a Forster-központ gazdasági elnökhelyettese –, 60 ezer forintért bérel egy 52 négyzetméteres lakást a Toldy utcában. Egy helyi képviselő, Dankházi Tibor a Mátyás-templom melletti Tárnok utcában lakhat egy 27 négyzetméteres lakásban havonta 47 ezer forintért. A kerület közbiztonsági közalapítványának egyik ellenőrző testületi tagja – aki 2006-ban kerületi fideszes listás jelölt is volt –, egy Úri utcai 38 négyzetméteres lakásban lakik 40 ezer forintért.

Hírdetés

Arról a Magyar Nemzet számolt be, hogy a polgármester felesége – akitől azóta elvált – egy Pala utcai ingatlanhoz jutott hozzá, amit 2013-ban 210 millió forintért újított fel a budavári önkormányzat. Az Index szerint a szóban forgó ingatlan egy 100 négyzetméteres lakás, amit havonta százezer forintért bérel a polgármester volt feleségének cége. Közben a polgármester és a volt felesége egy panorámás állami tulajdonú lakást is megszerzett, ahonnan Nagy Gábor Tamás már elköltözött.

Azt már a Demokratikus Koalíció helyi képviselője gyűjtötte ki az Indexnek, hogy milyen további ingatlanok bérlésére tett javaslatot a polgármester, és milyen indokokkal. E szerint egy vállaltan jobboldali Kossuth-díjas színésznek csupán 45 ezer forintot kell fizetnie az Úri utcában egy műemlék épületbeli 117 négyzetméteres ingatlan után. A Magyarság Háza igazgatójának szintén az Úri utcai műemlék épületben 75 ezer forintba került havonta egy 65 négyzetméteres lakás. A Hagyományok Háza igazgatója pedig a Batthyány téren egy 57 négyzetméteres ingatlant kapott meg 30 ezer forintért.

Ráadásul nem csupán bérelni, de olcsón vásárolni is lehetett lakásokat a Várban. Az önkormányzat tavalyi jegyzőkönyvei szerint úgynevezett piaci áron 62,2 millió forintért adtak el hét lakást, ami nem egész kilencmillió forintos eladási átlagárat jelent. A Batthyány utcában egy 53 négyzetméteres lakást 9,9 millió forintért, a Hegyalja úton egy 48 négyzetméteres 6,9 millió forintért, az Aladár utcában egy 43 négyzetméteres lakást 8,6 millió forintért adtak el.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »