Fillérekből meg lehet úszni, de százezrekbe kerülhet, ha elmulasztjuk

Fillérekből meg lehet úszni, de százezrekbe kerülhet, ha elmulasztjuk

Még a téli fagyok beállta előtt érdemes leszigetelni a vízóraaknákat, erre akár nejlonzsákokba rakott papírgalacsinok is megfelelőek lehetnek – mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Vízművek üzemirányítási csoportvezetője.

Lehetőségeink szerint próbáljuk hőszigetelni vízóráinkat – hívja fel a figyelmet a Fővárosi Vízművek. Mint László István üzemirányítási csoportvezető az InfoRádiónak elmondta, a vízművek honlapján található egy kis videó arról, hogy ezt miként célszerű megtenni.

Az olcsó módszerek közül
hatékony lehet az avar vagy papírgalacsinok nejlonzsákba csomagolása és ráhelyezése az aknán belül vízórára.
A hétvégi házakban – mint kiemelte – vannak úgynevezett fagyelzáról csapok, ezek segítségével víz- és légmentessé lehet tenni a vízvezetékrendszert.

A tél távozása után egy helytelenül víztelenített hétvégi ház nemcsak sok bosszúságot okoz a szakember szerint, hanem bizony sok pénzbe is kerül a fagykár elhárítása a csőben jéggé vált víz munkája miatt: ilyen esetekben

Hírdetés

mindig a tulajdonost terheli anyagi felelősség.

„A tavalyi év igen kritikus volt ebből a szempontból. Januárban érkezett egy igen gyors és intenzív lehűlés, és még márciusban is az elfagyott vízórákat cserélték a kollégák” – idézte fel László István, aki szerint nem is a darabszám a legtöbbet mondó adat:

több mint 3 millió köbméter víz folyt el a törött órákon, ami egy meleg nyári nap fogyasztásának hatszorosa.

Mint arról korábban a Délmagyar cikke alapján az Infostrat is beszámolt, a fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti. A sérült aknafedlapot érdemes kicserélni, illetve pléddel, hungarocell- vagy kartondobozdarabokkal szigetelni. A tél folyamán többször is ellenőrizzük, nincs-e víz az aknában, sértetlen-e a mérőóra, és a fedél is jól záródjon.

Évente országosan több tízezer mérő fagy szét, sok millió liter víz folyik el, és ez mind megelőzhető lenne.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »