Figyelmeztették Orbán Viktort a moszkvai útja előtt

Figyelmeztették Orbán Viktort a moszkvai útja előtt

Az Euronews szerint fontos figyelmeztető jelzést adott az Európai Parlament Orbán Viktornak moszkvai útja előtt, miszerint Putyin meg akarja osztani az EU-t. A magyar kormányfőnek a közös európai álláspontot kell képviselnie.

Egy 9 tagú delegációt küld az Európai Parlament Ukrajnába, hogy kifejezzék az EU támogatását az ország felé és az egységes uniós álláspontot képviseljék. A delegáció kedden Kijevben jár, amikor Orbán Viktor miniszterelnök éppen Vlagyimir Putyinnal találkozik.

Az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatón az Euronews kérdésére, hogy milyen üzenete van Orbán látogatásának Nathalie Loiseau, a Biztonsági és Védelmi albizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a párbeszéd fontos, és a megbeszélések jelenleg is folyamatosan zajlanak, Emmanuel Macron elnök például pénteken fog beszélni Putyinnal. A fontos kérdés az, hogy milyen üzenetet visz a magyar kormányfő Moszkvába. És fontos, hogy koordinált közös üzenete legyen az EU-nak.

Hírdetés

„Putyin megpróbál megosztani minket, tegnap például olasz cégekkel tartott találkozott. És a jövőben is tesztelni fog minket. Őszintén remélem, hogy Orbán Viktor a tudatában van annak, hogy mi forog kockán, és hogy tartja magát az EU üzenetéhez az egységről.”

David McAllister, a Külügyi Bizottság elnöke annyit fűzött hozzá, hogy a 27 tagállamnak a transzatlanti partnereinkkel együttműködve világossá kell tennie, hogy bármilyen ukrajnai katonai támadás súlyos következményekkel járna, és hogy támogatják minden európai ország szuverenitását és területi egységét, köztük Ukrajnáét.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »