Figyelmeztetést adott ki a katasztrófavédelem

Figyelmeztetést adott ki a katasztrófavédelem

Egy lakástűz, onnantól, hogy egy adventi koszorú gyertyájáról a láng tovább terjed a koszorúra, könnyen kialakul, akár öt perc alatt is. Ebben az időszakban a hasonló tüzek megelőzésére hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Mint Mukics Dániel, az OKF szóvivője az InfoRádiónak elmondta, a tűzoltókat évente 6-7 ezer lakástűzhöz riasztják, ez azt jelenti, hogy napi átlag 15 lakástüzet kell kezelni, ez az arány az adventi időszakban a duplája.
„Ebben az időszakban többet vannak otthon az emberek, többet főznek, fűteni kell, ezek mind hozzájárulnak a lakástüzek számának emelkedéséhez”
– fogalmazott Mukics Dániel, ezért mindenkitől azt kéri, hogy a koszorúk vagy a gyertyák alatt mindig legyen tűzálló alátét, hiszen a koszorúk a meleg lakásban néhány nap alatt teljesen kiszáradnak.

Hírdetés

„Könnyen előfordulhat, hogy a gyertya hőjétől meggyullad a koszorú, de a hajvasaló és a mobiltöltő is jó, ha ki van húzva, amikor nem használjuk”
– figyelmeztetett a katasztrófavédelem szóvivője, és azt tanácsolja, hogy csak olyan adventi koszorút vásároljunk, amelyiken a gyertyák alatt tűzálló anyagból készült alátét van, így ha leégnek a gyertyák, akkor sem terjed át a tűz a koszorúra.

Noha a karácsonyfa és adventi koszorú okozta lakástüzek száma évről évre csökken, mégis minden évben előfordul akkora lakástűz, hogy lakhatatlanná válik egy-egy otthon. Egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetők a nagyobb lakástüzek, hiszen már a tűz kialakulásakor hangosan sípol az érzékelő – hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »