Figyelmeztetés a traffipaxokra: elutasították az alkotmánybírák a KRESZ-módosítást

Figyelmeztetés a traffipaxokra: elutasították az alkotmánybírák a KRESZ-módosítást

Részben helyt adott az alkotmánybíróság kedden Klaus Johannis államfő alkotmányossági óvásának, amelyet a KRESZ azon módosítása ellen nyújtott be, amelynek értelmében táblákon kell előre jelezni, ha a rendőrség sebességet mér a közutakon.
Beadványában az államfő arra hivatkozott: ez a módosítás eltávolodik a jogszabály eredeti céljától, attól, hogy javítsa a közlekedés biztonságát. Álláspontja szerint ha a közlekedésrendészet tevékenysége csupán abban merülne ki, hogy előre jelzett akciókat hajtson végre, az ellehetetlenítené törvényes feladatainak végrehajtását.

Hírdetés

Az államfő azt követően támadta meg az alkotmánybíróságon a módosítást, hogy a közlekedésrendészet munkatársai még júliusban nyílt levélben fordultak hozzá az ügy miatt, arra kérve őt: ne hirdesse ki a módosítást, és forduljon a taláros testülethez.

A Romániai Közlekedésrendészek Csoportja rámutat: ha a módosítás hatályba lép, jelentősen megnő a gyorshajtás miatti balesetek száma, a halottak száma 2019-ben meghaladhatja a kétezer főt is. A módosítás szerintük sérti az alkotmány azon cikkelyét, amely szavatolja az élethez, valamint a testi és szellemi épséghez való jogot. A rendőrök szerint a módosítás ellehetetleníti a gyorshajtókkal szembeni hatékony állami fellépést.

Az alkotmánybíróság egyúttal alkotmányellenesnek nyilvánította az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését szabályozó törvény módosítását, amelynek értelmében az összeférhetetlenségi ügyek három év után elévülnek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »