Figyelem: változott a 24 (vagy 48)-órás határátlépési formanyomtatvány

Figyelem: változott a 24 (vagy 48)-órás határátlépési formanyomtatvány

Szerdától, azaz május 27-től nyolc ország megnyitja a szlovákiai állampolgárok előtt a határait, és a jelenlegi megállapodások szerint 24 órára (Csehország és Magyarország esetében 48 órára) karanténkötelezettség és kötelező negatív teszt felmutatása nélkül is beléphetünk az adott országba.

A határátlépési lehetőség a következő országokkal szemben érvényes: Csehország, Magyarország, Ausztria, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia, Németország és Svájc.

Figyelem: ma megváltozott a határátlépéshez szükség nyomtatvány formája. A rendőrség ez alapján regisztrálja a határátlépés időpontját. Az új nyomtatvány négynyelvű – szlovák, német, angol és magyar. Az űrlap ide kattintva tölthető le a belügyminisztérium honlapjáról.

Fontos megemlíteni, hogy a 24 illetve 48 órás határátlépés csak a szlovák állampolgárokra vonatkozik. A Csehországba utazó magyar állampolgárok például nem biztos, hogy bejutnak Szlovákiába hazafelé, és mivel Ausztria még nem csatlakozott a 48-órás magyar-szlovák-cseh hármashoz, a hátárnál negatív tesztet kell majd felmutatni.

Hírdetés

Még egy fontos dolog: mivel adott esetben elég gyorsan változhatnak a dolgok vagy érkezhetnek hasznos pontosítások a hatóságok részéről, indulás előtt mindenki ellenőrizze, hogy célországa esetén milyen kiutazási időkorlát érvényes. Érdemes figyelni a szlovák rendőrség alábbi, folyamatosan frissülő facebook-bejegyzését is.

Ausztria egyébként várhatóan legkésőbb június 15-én csatlakozik majd a kölcsönös határátlépési egyezményhez, addigra Európa más nyugati országai is átjárhatóbbá teszik az országhatárokat.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »