Figyelem! Halálos is lehet

Figyelem! Halálos is lehet

Idén nyolcadszor, 115 országban vizsgálta meg az Interpol a Pangea akció keretében az internetes gyógyszertárakat. A hatóságok több mint 20 millió adag hamis gyógyszert foglaltak le és kétezer weboldalt meg is szüntettek. A fogyasztószerek és az étrend-kiegészítők mellett egyre többen vásárolnak szívgyógyszereket és rák elleni készítményeket is, amelyekkel heteket vagy akár hónapokat veszíthetnek a saját kezelésükkel kapcsolatban. Legutóbb egy angol nő belehalt egy hamis fogyasztószer szedésébe.

A Pangea VIII. akció volt az eddigi legeredményesebb. Összesen 115 országban csaptak le az engedély nélkül működő internetes gyógyszertárakra. 80 millió dollár értékű, összesen 20,7 millió adag hamis gyógyszert foglaltak le. Ez a mennyiség kétszer akkora, mint a 2013-as lefoglalás. 429 nyomozás indult és 156 embert tartóztattak le. 550 online hirdetést függesztettek fel és 2214 weboldalt szüntettek be. „23 weboldalról rendeltünk különböző készítményeket és 13 weboldalról a rendelés meg is érkezett. Ez is mutatja, hogy milyen megbízhatóságúak ezek a felületek” – mondta dr. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója.

Hírdetés

A készítmények több mint 60 százalékában találtak valamilyen szintetikus hatóanyagot. A slágertermékek közé tartoznak a potencianövelők, az étrend-kiegészítők és a fogyasztószerek is. Utóbbinak a szedésébe belehalt egy angol nő. „Megjelentek a daganat, rák elleni készítmények, itt megint ugyanarról a jelenségről beszélünk: a beteg úgy szedi ezeket a készítményeket, hogy nem tudja, mi van bennük és ha nincs bennük semmi, akkor pedig nyilvánvalóan elveszi magától a gyógyulás esélyét” – fogalmazott Ilku Lívia, a gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője.

Ilku azt mondja: ezek a készítmények főleg az elkeseredett betegeknél jelennek meg. „A probléma az, hogy az ebben részt vevő bűnszervezetek kihasználják ezt a nagyon sérülékeny betegcsoportot. Nem csak a daganat és rák elleni készítmények vannak jelen. Rengeteg vérnyomáscsökkentőt vagy cukorbetegség elleni szert is lehet rendelni a neten, de többségükben vagy nincs semmi hatóanyag bennük, vagy éppen túl sok van belőlük.”

Az elfogadott lista az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján elérhető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »