Fideszes nyilatkozatok, amelyektől kiakadt a tahóságmérő

Fideszes nyilatkozatok, amelyektől kiakadt a tahóságmérő

Ingoványos talajra tévedtek a kormánypártok politikusai. Amikor kényes kérdésekre kellene válaszolniuk olyan szöveggel rukkolnal elő, ami nemcsak a tahóság mérőt akasztja ki, hanem a választókat is. 

Orbán eltévedt térben és időben

A Jobbik után az LMP is arról faggatta a parlamentben Orbán Viktort, hogy miért bukkannak fel a környezetében terrorizmus miatt körözött alakok és jelenthet-e nemzetbiztonsági kockázatot, hogy a miniszterelnök veje üzletel ilyen személyekkel. Demeter Márta (LMP) kérdéseire a kormányfő érdemi válaszok helyett csak ennyit erőltetett ki magából:

Mélyen tisztelt elnök úr, tisztelt képviselőtársam, boldog karácsonyt kívánok!

Lesz bejgli?

Nem Orbán találta fel a trükköt, hogy kínos kérdések elöl ünnepi jókívánságokkal csusszanjon ki. Matolcsy György, a jegybank elnöke alkalmazta ezt a módszert, amikor lakásügyéről faggatták az újságírók a parlament folyosóján. Az atv és az RTL Klub riportere kérdezgették a még a Quaestor-ügyről, a növekedési hitelről, de ő zsebre dugott kézzel menetelt és azt hajtogatta, hogy: békés, boldog karácsonyt, de kitért az adventi időszak nagyszerűségére is. 

Pfúj! Rossz család

Az oktatási rendszer súlyos problémáira egyértelműen rávilágítanak a nemzetközi mérések lehangoló eredményei. Kormányzati beismerés helyett a terület felelőse, Palkovics László államtitkár inkább a rossz családokra mutogatott a HVG-ben 2017. január 30-án megjelent interjújában.
Évtizedek óta arról beszélnek az oktatáspolitikusok, hogy az iskola a terepe a szociokulturális hátrányok ledolgozásának. 

„De nem elég a NAT tartalmán vagy a lexikális tudás és képesség-készség arányain változtatni. A mérés fontos tanulsága az is, hogy az eredmények mennyire erősen függenek a családi háttértől, tehát a jó és méltányos oktatáshoz való hozzáférésen is javítani kell. Egyébként nemcsak a PISA-ra, hanem az országos kompetenciamérésre és a TIMSS-felmérésre is igaz volt, hogy nagyon magas azon gyerekek aránya, akik azért nem jól teljesítenek a méréseken, mert a családi háttérindexük alacsony. Vagyis ezekben a családokban nem a tanulás az első.”

Kövér pofon a devizahitel-károsultaknak

A devizahitel csapdájába rengeteg család esett. Az Orbán-kormány a károsultaknak nem dobott valódi mentőövet, helyette kiegyezett a bankokkal és nem a felvételkori árfolyamon forintosította a kölcsönöket. Kövér László csepeli fórumán egy devizahitel-károsult kérte számon a fideszes politikuson, hogy tényleg úgy gondolják, hogy megmentették őket?

Az Országgyűlés elnöke úgy reagált a kérdésre:

“Nehogy már ránk tessék azt a felelősséget hárítani, amihez semmi közünk nem volt, nem is mi voltunk kormányon.”

A fórum résztvevője:– És nekünk mi közünk ahhoz?

Kövér László: – Ön vette fel a hitelt. Ennyi. Minimum ennyi.

Csupasz valóság

A vasárnapi boltzár – sok más döntéshez hasonlóan – nem találkozott a társadalom igényeivel. A korábbi szocialista országgyűlési képviselő, Nyakó István kísérletet tett arra, hogy referendumot kezdeményezzen az Országos Választási Irodádánál a kérdésről. Ám, amikor ezt hivatalosan meglépte volna, egy csapat kopasz, kigyúrt férfi, akik megszállták az épület előterét, megakadályozták ebben. Így, egy a kormánypártokhoz köthető asszony ellenkező tartalmú indítványt adott le. Egy témáról egyidőben csak egy kezdeményezést fogadhat be a választási iroda.

A történtekre a következőképpen reagált közleményében a Fidesz:

”A szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni. Nyilvánvaló, hogy csak a botránykeltésben érdekeltek.”

Ettől sokan begőzöltek

Kiemelt beruházássá nyilvánította határozatában a második Orbán-kormány a felcsúti kisvasút néven elhíresült projektet, amire 600 milliót fordítottak uniós fejlesztési forrásokból. A közvélemény egy része úgy vélekedett, másra is költhették volna a pénzt. 2015 novemberében a miniszterelnök Felcsúton a Kastély Óvoda alapításának évfordulós ünnepségén a következőket mondta a beruházásról: 

„ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.”

Urizáló paraszt?

Rogán Antalról évek óta tudjuk, hogy szereti a luxust. 2013-ban egy több százezres Louis Vuitton tatyót villantott, majd amikor cikkek jelentek meg a méregdrága kiegészítőről elárverezte. Tavaly egy olasz luxusmárkájú táskával jött-ment a propagandaminiszter. Azt mondta, hogy a zaciba adott termékeket forgalmazó BÁV-nál vette. Először a zálogház azt közölte, hogy nem tartanak táskákat, majd utólag azt mondták, hogy mégis.

Rogán nem árulta el, hogy mennyit adott a tetszetős darabért. Újonnan 700 ezerre becsülték ezt a modellt. 

A propagandaminiszter nagy zűrbe került, amikor letagadta és perrel fenyegette meg – a nem sokkal az eset után megszüntetett – a Népszabadságot, amelynek munkatársai arról kérdezték: miért és mennyiért utazott helikopterrel egy celebesküvőre. Miután egy képet küldtek Rogánnak az repkedésről a tárcavezető utólag azt mondta, hibáztam. 

Hírdetés

 2014. december 16-án az Index az urizálásról faggatta a politikusokat. Rogán azt mondta:

“Urizálni csak úri gyerekek tudnak, én parasztgyerek vagyok.”

Leoltják az egészségügy kritikusait:
Rágalmak, álhírek, hangulatrontás

Az egészségügy zavarait szinte valamennyien megtapasztaljuk. A kormánypártok illetékesei nemcsak a problémákat tagadják le, hanem egyszerűen hazugnak tartják azokat – legyenek betegek vagy újságírók, egészségügyi dolgozók – akik szólni mernek ezekről. 

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere 2017 júliusában a Semmelweis-napi köszöntőjében azt mondta:

„Ünnepelni szeretnénk a csatazajban, rendkívül kemény küzdelemre számítunk az egészségügy és a politika területén is, hiszen ma sajnos a politikának, a médiának az eszköze a hamis hírek gyártása. Mutassanak egy olyan egészségügyet a világon, ahol ne lehetne egy olyan esetet találni, amivel manipulálni lehet a közvéleményt, azt lehet bemutatni, hogy a legjobban teljesítő egészségügyi dolgozók és akár rendszerek – hiszen nagyon sok mindenre büszkék lehetünk az egészségügyben – mégiscsak valamilyen módon alkalmatlanok.”

Hende Csaba bukott hadügyminiszter, országgyűlési képviselő a baloldali lakájmédia hazug akciójaként kezeli azt, hogy megszólaltatják az ellátórendszerrel elégedetlen betegeket a sajtó munkatársai. Úgy vélte, hogy “rágalmakkal, hazugságokkal” megpróbálják a közhangulatot rontani. 

Csípős

Vona Gábor parlamenti szócsatái a kormányfővel külön fejezetet érdemelnének. Egy alkalommal a Jobbik elnöke azzal szembesítette Orbánt, hogy leszálló ágra került miatta az ország és arra kérte, hogy nézze meg, hogy kik vették körbe tanácsadóként 1998 után és kik most. Orbán a következőképpen reagált megkérdőjelezve az ellenzék vezérének férfiasságát:

„A kormányzáshoz komolyabb eszközre van szükség, mint egy szemöldökcsipesz”.

Mérlegen

Lázár János következő gondolatmenetére még azok is emlékeznek, akik nem foglalkoznak naponta politikával. 

“Én soha nem szégyeltem, hogy mim van, dolgozom keményen. Abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyelni. Az ember gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér, én azt gondolom. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem” 

Fing elvtárs 

Nem rejtette véka alá véleményét az oktatás válsága és a gyerekek jövőjéért aggódó pedagógusokról a földművelési tárca főtanácsosa. A propeller.hu szúrta ki, hogy Böröndi Lajos kockás liberálhülyéknek tartja az elégedetlenkedőket és kiosztja őket a facebookon.

“majd fing elvtárs megoldja. És lesz kréta. A kockás kokárda mindent helyretesz. Varangy dolgok ezek.”

A következő bejegyzésében hozzáteszi:

“Varangy tanárokkal.”

Üdv, Dömötörék világában!

Dömötör Csaba, aki a propagandaminisztérium államtitkára orbáni magaslatokra emelte cinizmusát. Demeter Márta tucat a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos írásbeli kérdésére érdemi válasz helyett a következőképpen reagált:

Összefoglalóan az alábbi tájékoztatást adom. Egy olyan reménytelen helyzetben lévő párt, mint az LMP kétségbeesett politikai akciójával nem foglalkozunk.

Se köpni, se nyelni

Májusban közösen reggelizett a mentőkkel az emberminiszter. Balog Zoltán embertelenül cinikus módon a következőt mondta az elegáns, drága helyen az alulfizetett dolgozóknak:

„Köszönöm szépen, én is tisztelettel köszöntök mindenkit. Először azt hittem, hogy a mentőszolgálat dolgozói minden reggel itt reggeliznek, de most kiderült, hogy ez egyszeri alkalom.”

Jól keresünk, de nem vettük észre?!

Nehéz mit mondani arra, ahogyan a Fidesz próbál érveket találni, miként utasítsa el a Jobbik béruniós kezdeményezését. Az Orbán-kormány egyik legfontosabb minisztere, Varga Mihály a következővel próbálkozott lapinterjújában:

 „Magyarországon véget ért az olcsó munkaerő kora, amit jól mutat, hogy hatalmas ütemben nőnek idehaza a fizetések.”

Varga ezzel hivatalosan is az Orbán-rendszer Hofija lett. Emberek! Tisztán értsük az üzenetet: nem a zsömle kicsi, hanem a pofánk nagy. 

Stadiont minden faluba!

Rétvári Bence az EMMI államtitkára tavaly májusban a Magyar Diáksport Szövetség  jubileumi, 30. küldöttgyűlésén azt találta mondani:

“Minden sportlétesítmény-fejlesztésre költött forint háromszoros megtakarítást eredményez az egészségügyi kiadásokban, mert a sport egészségmegőrző szerepe miatt ennyivel kevesebbet kell költeni az egészségügyre.”

Minden élet számít?

Portálunk munkatársa kérdezte a kormányinfón Lázár Jánost, hogy mi az oka, hogy tárgyalni sem hajlandó a Fidesz az állatkínzást letöltendő börtönbüntetéssel sújtó jobbikos büntető-törvénykönyv módosító javaslatól. A tárcavezető választókerületei szegényeiről kezdett beszélni, akikről már láttuk korábban, hogy mit gondol a miniszter. Majd kifejtette:

„nem értik, miért fontosabbak az állatok az embereknél.”

Hozzátette: ő inkább 

„embervédelmi ügyekkel” 

foglalkozik. A választókat jobban érdekli „a saját anyagi helyzetük védelme”, amely „nincs fókuszban” a Jobbikban. 

Akkor is, ha nem

Gulyás Gergely nyilatkozata az El Paísban az elbukott kvótanépszavazásról egyetlen mondatban rávilágít arra, hogyan ingatja meg a Fideszt, ha olykor-olykor felbukkan és láthatóvá válik mindenki számára a valóság. 

Politikai értelemben akkor is érvényes lesz a népszavazás, ha a részvételi arány nem haladja meg az 50 százalékot…

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »