Fideszes nem a Jobbiknak

Fideszes nem a Jobbiknak

Hiába volt a kormányzati kommunikáció központi eleme az elmúlt időszakban Orbán Viktor miniszterelnök alaptörvény-módosító javaslata, úgy tűnik, akkor már nem tartják fontosnak, ha azt, egymondatos kiegészítéssel, a Jobbik nyújtja be az Országgyűlésnek. A Magyar Nemzet már hétvégén beszámolt arról, hogy az ellenzéki párt szóról szóra ugyanazt a szöveget fogja beadni, amiben a miniszterelnök indítványa után megegyeztek a pártok – így a Fidesz–KDNP is –, csupán azzal egészítik ki, hogy alaptörvényi garanciát adnának a letelepedési kötvények megszüntetésének. Információink szerint ráadásul a Rogán Antal kabinetminiszter nevéhez köthető konstrukció vásárlása elképesztően felgyorsult azóta, hogy egyre több kormányzati megszólaló a kivezetéséről beszél.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője tegnap elmondta, már ma benyújtják a javaslatot, bíznak benne, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága minél előbb napirendre veszi. Véleménye szerint a kormánypártok ezzel válaszút elé érkeztek: el kell dönteniük, hogy a magyar emberek biztonsága fontosabb a számukra, vagy „Rogán Antalék piszkos, offshore cégeken keresztül realizált milliárdjai”. Szerinte ez utóbbiról le kellene mondaniuk, hiszen „szereztek már maguknak épp eleget”. Volner János leszögezte, hogy semmilyen nyomás, a „legaljasabb eszközökkel folytatott médiatámadás” sem téríti el őket céljaiktól, vagyis Magyarország megvédésétől. Ehhez ugyanis – ahogy már sokszor elmondták – arra van szükség, hogy se szegény, se gazdag migráns vagy terrorista ne jöhessen hazánkba. – A Fidesznek semmilyen oka nincs arra, hogy ezt ne fogadja el, semmilyen ésszerű indok nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy erre nemet mondjanak – mondta Volner János.

Hírdetés

A kormánypártok mégis nemet mondanak. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke tegnap az állami televíziónak annyit mondott, jelenleg nincs ok rá, hogy a Jobbik javaslatát napirendre vegyék. Hozzátette, nemcsak az országnak, de önmagának is politikai kárt okozott az ellenzéki párt. A Fidesz frakciójának közleménye is ugyanezt erősíti meg, szerintük a Jobbik mostani akciója nem más, mint egyszerű politikai machináció. – Kínos és megkésett próbálkozás annak a ténynek az elkendőzésére, hogy cserbenhagyták Magyarországot – közölték. Korábbi érvelésüket folytatják, miszerint a Jobbik szavára nem lehet alapozni, hiszen egyszer már hazudtak az alaptörvény módosításának támogatásáról. Felemlegették, hogy Vona Gábor hazaárulónak nevezte azokat, akik nem támogatják, ehhez képest az Országgyűlésben mégsem szavazták meg a miniszterelnök indítványát.

A frakcióval bíró ellenzéki pártok véleménye nem változott érdemben az óta, hogy az Orbán Viktor által benyújtott szöveget nem támogatták. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Magyar Nemzet megkeresésére azt mondta, álláspontjuk változatlan, ezután sem vesznek részt az alaptörvény módosításában. Megismételte, az október 2-i érvénytelen népszavazásból nem következik az alkotmány átírása. Azzal egyetértenek, hogy a letelepedési kötvényeket meg kell szüntetni, ezzel kapcsolatban már nyújtottak is be önálló törvényjavaslatot. Ami ráadásul nemcsak a kötvénybiznisznek vetne véget, de a forgalmazócégeket is elszámoltatná. – Más helyzet volna, ha csak a letelepedési kötvényekről lenne most szó – mondta a frakcióvezető.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke is kitartott korábbi álláspontjuk mellett. Arról beszélt lapunknak, hogy az alaptörvény módosítása nem oldja meg a valós problémát, itt csak „a Fidesz és a Jobbik közötti cicaharcról” van szó. A letelepedési kötvények megszüntetésével egyébként – ahogyan azt már korábban is sokszor elmondták – ők is egyetértenek. Arról az ellenzéki politikus egyelőre nem tudott mit mondani, hogy az Országgyűlésben hogyan állnak majd a Jobbik javaslatához, szavazási magatartásukról ugyanis a frakció fog dönteni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »