Fideszes "magyarázat" Toroczkai ki nem tüntetésére: "a mezőőrségnek nem az a feladata, hogy migránsokat gyűjtsön be"

Fideszes "magyarázat" Toroczkai ki nem tüntetésére: "a mezőőrségnek nem az a feladata, hogy migránsokat gyűjtsön be"

Kisstílű igazságtalanságnak és történelemhamisításnak tartja Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, hogy – mint megírtuk – a határ menti települések vezetői közül egyedül ő nem kapott kitüntetést a migrációs helyzetben nyújtott tevékenységéért.

Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából osztotta ki Pintér Sándor belügyminiszter „a migrációs helyzetben nyújtott kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül" a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát. A kitüntetést többek között átvehette Körmend, Zákány, Hegyeshalom polgármestere, illetve Kelebia, Mórahalom és Röszke vezetői. Egyetlen kivétel akadt: Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere.

– Őszintén mondom, hogy nem a kitüntetés hiányzik. Számos civil szervezet keresett meg, hogy díjat adjanak át nekem, ezeket sem fogadtam el. Nem azért teszem a dolgomat, hogy kitüntessenek érte, hanem az itt élő emberekért. A történelemhamisítás fáj és zavar – mondta Toroczkai.

Ásotthalom polgármesterével a tanyája közelében lévő határzár mellett beszélgetett a cikket jegyző Délmagyar újságírója. A településvezető szerint az, hogy ő nem kapta meg a kitüntetést, az elmúlt két év történéseinek meghamisítása.

– 2014 óta foglalkozom a migrációs problémával – folytatta. – Az illegális migrációra adott válaszként előbb megalapítottuk a fegyveres mezőőrséget, növeltük a polgárőrség támogatását, a térségi polgármesterek közül elsőként lakossági fórumot szerveztünk. 2014 decemberében én javasoltam először a kerítés felépítését. Akkor lehurrogtak, paranoiásnak neveztek. Mindenki azt mondta, ez elképzelhetetlen! Erre tessék, itt állunk mellette – mutatott a határon futó drótakadályra.

– Gratulálok a kollégáknak, senkitől nem irigylem a kitüntetést. Kisstílű politikai kivételezésnek tartom, hogy csak én nem kaptam meg – fogalmazott Toroczkai.

Hírdetés

A település lakói felháborodtak a történteken. – Ezt nem lehet annyiban hagyni! – mondta egy középkorú asszony a presszóban, aki az újságírótól értesült a történtekről. Engi Katalin szomorúnak nevezte, hogy Toroczkai nem kapott kitüntetést.

– Szerintem a múltja, a 2006-os tevékenysége miatt nem ítélték neki oda. Egyébként jól csinál itt mindent, odafigyel a falura, kijár az emberek közé – magyarázta az asszony.

Íme a "magyarázat":

Az Országgyűlés tegnapelőtti ülésnapján Szilágyi György jobbikos képviselő választ várt arra, hogy Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László és rajta keresztül a település közössége miért nem kapott kitüntetést.

– Lelketlen, pökhendi módon önök azokat leckéztetik, akiket a polgármester képvisel. Láthatóan értelmetlen, pitiáner viselkedés – fogalmazott Szilágyi, aki arra is kíváncsi volt, hogy a település kérése ellenére miért nem segítette a belügyminiszter egy terepjáróval a helyi mezőőrök munkáját.

Pogácsás Tibor, a belügyminisztérium államtitkára azt "felelte", hogy a migránshelyzetben a kormány határozottan és időben lépett fel. Szerinte a kabinet felismerte azt a szükségszerűséget, hogy ha az Európai Unió nem képes megvédeni a saját határait és nem ad támogatást, akkor Magyarországnak lépnie kell.

– A migránshullám által különösen sújtott önkormányzatok folyamatosan jelezték, hogy milyen támogatásra van szükségük – mondta. Megjegyezte, hogy a mezőőrségnek nem az a feladata, hogy migránsokat gyűjtsön be. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt az államtitkár, hogy Toroczkai miért nem kapta meg az elismerést.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »