Fidesz: Megdöbbentő a cenzúra a Józsefváros újságnál

Átszerkesztették az egyik helyi fideszes képviselővel készített interjút a Józsefváros kerületi lapban. Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő szerint a liberális sajtószabadságot képviselik az utólag átírt kérdések és mondatok átszabása. A VIII. kerületi Fidesz szerint megdöbbentő és példa nélküli az a cenzúra és manipuláció, amelyet a Pikó András-féle újság alkalmaz. A lap megbízott főszerkesztője szerint a polgármesternek semmi köze nincs a laphoz – közölte az M1 Híradója.

„Jelentősen megváltoztatták a józsefvárosi újságban az írásban elküldött válaszaim” – mondta a VIII. kerület fideszes önkormányzati képviselője, Ferencz Orsolya. Szerinte „a válaszaiból kiollóztak részeket, mondatai mellé szerkesztői kommentárokat fűztek, majd a kész szöveget az engedélye nélkül jelentették meg”. Hozzátette, ráadásul utólag átírták a kérdéseket is.

A Fidesz VIII. kerületi szervezete közleményében megdöbbentőnek és példa nélkülinek nevezte azt a cenzúrát és manipulációt, amelyet szerintük a Pikó András-féle Józsefváros kerületi újság alkalmaz.

Hírdetés

Tóth Ákos, a lap megbízott főszerkesztője, aki korábban a 168 Óra című hetilap főszerkesztője volt úgy reagált, hogy a szerkesztőség áll elébe a jogi következményeknek. Arra viszont nem tért ki, hogy már a saját főszerkesztői vezércikkében is magyarázkodott a Ferencz Orsolyával készült interjú miatt. Szerinte a képviselő későn küldte át a válaszait, nem volt idő arra, hogy több ügyben újabb kérdéseket tegyenek fel, ezért szerkesztőségi kommentárokat fűztek a válaszokhoz.

Ferencz Orsolya szerint azonban ez hazugság, mert egy nappal a kért határidő előtt már elküldte a válaszait.

Az M1 kereste a cikkért felelős józsefvárosi újságírót is, hogy megtudja, ha volt idejük szerkesztői megjegyzésekkel kommentálni az interjúalany mondatait, arra végül miért nem szakítottak időt, hogy visszaküldjék a kész szöveget jóváhagyásra? Ádám Judit azt válaszolta, hogy az „írásos válaszadásnál nem szoktak az interjúalanyok jóváhagyást kérni, és szerinte nem is maradt volna idő erre.” Azt ís írta, „kizárólag rövidítettek és húztak a szövegből, és a kérdésekben sem történt értelmi és lényegi változtatás”.

Az új vezetés alatti józsefvárosi újsággal a napokban már több internetes portál is foglalkozott. Az első lapszám után az Index például Pikó András propagandalapjának nevezte a kiadványt. Azután írták ezt, hogy kiderült, az új baloldali polgármester neve a húszoldalas újságban tizenötször szerepelt és nyolc fotón volt látható.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »