Fico: Ukrajna belépése a NATO-ba az egész világot veszélybe sodorná, de a meghívását nem fogjuk tudni megakadályozni

Robert Fico (Smer) kormányfő nagyinterjút adott a TA3 hírtelevíziónak vasárnap, amelyben a konszolidációs csomagról és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagy port kavaró győzelmi tervéről is beszélt. A nagyinterjú egyes részeit korábbi cikkünkben már összegeztük, ezúttal azt nézzük meg, mit mondott Fico az ellene elkövetett merényletről és Volodimir Zelenszkij győzelmi tervének fogadtatásáról.

mondta Fico, majd élesen bírálni kezdte az ellenzéket:

mondta Fico. Szavai arra utalnak, hogy a jövőben érkezhetnek olyan információk, amelyek a merényletet bizonyos politikai kijelentésekkel hozzák majd összefüggésbe.

Fico tagadta, hogy bármilyen információja lenne a nyomozás részleteivel kapcsolatban. Azt is tagadta, hogy az ellenzéknek tartania kéne valamiféle válaszreakciótól:

„Jobb dolgunk is van, mint az ellenzék megfélemlítése. Tudom, hogy kikkel állunk konfliktusban: olyan emberekkel, akiknek az nemzeti érdek nem mond semmit.”

fogalmazott a kormányfő.

Fico a TA3-nak: Válaszokat akarok, hogyan lehetséges, hogy ötmillió felesleges vakcinát vásároltunk meg

Zelenszkij győzelmi terve kiverte a biztosítékot Brüsszelben

Fico szerint, mikor Volodimir Zelenszkij a brüsszeli EU-csúcson bemutatta győzelmi tervét, több országvezető csak fogta a fejét.

Hírdetés

„Eddig legalább kísérletek voltak arra, hogy valamiféle béketerv kerüljön az asztalra, de Zelenszkij elnök nem béketervet mutatott be. Győzelmi tervnek nevezte el, amelynek az a lényege, hogy Ukrajnának adjunk nagy és közepes hatótávolságú rakétákat, amelyekkel Oroszországot lőheti. Amikor ezt a kormányfők és a kancellárok meghallották, többen csak a fejüket fogtrák. Ez a terv szerintem irreális, kivitelezhetetlen, ezért nem is említi a csúcstalálkozó záródokumentuma”

mondta. Elismételte, hogy Szlovákia nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását.

„Úgy gondolom, hogy az eszkalációs feszültség nem érdekünk, mert két szláv nemzet gyilkolja egymást egy teljesen értelmetlen küzdelemben és teljesen nyilvánvaló, hogy ahogy Zelenszkij elnök, úgy az Európai Unió sem rendelkezik valódi tervvel. Az egyetlen tervük folytatni a háborút”

fogalmazott Fico. Kijelentette, hogy a szankciók nem működnek, Oroszország erősödik a hadiiparának köszönhetően.

„Árulja el nekem valaki, milyen előrélépés van? Semmilyen. Az elképzelés, hogy Ukrajnát most felvesszük a NATO-ba jelenleg csak arra jó, hogy kirobbantsuk a harmadik világháborút”

hangsúlyozta.

Leszögezte, hogy bár a koalíciós partnerek nevében nincs joga nyilatkozna, saját pártja a Smer nevében elutasítja Ukrajna NATO-tagságának támogatását és megszavazását abban az esetben, ha az ténylegesen napirendre kerül a szövetségben.

„Valószínűleg Ukrajna meghívását nem tudjuk megakadályozni, mert lesznek nagy államok, amelyek azt mondják, hogy el kell kezdeni a NATO-csatlakozási folyamatot. Ezt nem tudjuk feltartóztatni. De utána a szlovák parlament fog dönteni. (…) Szerintem nem jó ötlet felvenni Ukrajnát a NATO-ba, mert az egész világra nézve veszélyes. Ukrajnának semlegesnek kell maradnia és biztonsági garanciákat kell kapnia, de erről már a nagyhatalmaknak kell döntenie”

mondta.

Fico a TA3-nak: Nem megyek bele az energiaárak emelésébe

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »