Fico: Szlovákia támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, de be kell vallani, hogy hosszú út áll előtte

Fico: Szlovákia támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, de be kell vallani, hogy hosszú út áll előtte

Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök szerint az Európai Uniónak több kihívással kell szembenéznie. Foglalkoznia kell majd a további bővítésével, az illegális migrációval és a piac témájával. Ezt a Szlovákia 20 éves uniós tagsága – kihívások és lehetőségek c. csütörtöki nemzetközi konferencián jelentette ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Szlovákia számára pótolhatatlan az EU-tagság, de továbbra is konfrontálva lesz szuverén nézeteivel.

Az Unió bővítésével kapcsolatban rámutatott, hogy a kormány és Szlovákia támogatja Ukrajna uniós csatlakozását. Szerinte azonban őszintének kell lenni, és be kell vallani, hogy hosszú út áll előtte. Fico szerint az EU-nak sokkal több perspektívát és aktivitást kellene adnia a balkáni államoknak.

Szerinte a migrációs válság megoldásának jelenleg elfogadott filozófiája tarthatatlan. Megismételte, hogy az ún. migrációs paktummal nem ért egyet. Ezzel összefüggésben azt is hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a tagállamok vétójogát. Úgy véli, ha megszűnne, az az EU végének kezdete lenne.

Hírdetés

Fico szerint az is fontos, hogy az EU-n belül az államok egyöntetűek legyenek biztonsági, külpolitikai és költségvetési kérdésekben. „Különben óriási gondjai lesznek az EU-nak” – tette hozzá a kormányfő.

Bírálta az Unió külpolitikai helyzetét. Rámutatott például az ukrajnai és izraeli háborúhoz való eltérő hozzáállásra. Negatívan ítéli meg az EU álláspontját az ukrajnai konfliktus megoldásáról szóló tárgyalásokon is, ahol szerinte az Unió nem tud békekezdeményezéssel előállni. „A békének az európai napirend élén kell állnia, mert az EU békeprojektként jött létre” – mutatott rá.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »