Fico szerint Mazurek azt mondta, amit a szlovákok többsége gondol

„Milan Mazurek, A Mi Szlovákiánk Néppárt tagja csak azt mondta, amit csaknem az egész nemzet gondol. Ha valakit kivégzünk az igazság kimondása miatt, nemzeti hőst csinálunk belőle” – mondta a Facebookon közzétett videofelvételen Robert Fico, a Smer-SD elnöke.

Ezzel a kijelentéssel arra reagált, hogy a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága is bűnösnek találta Mazureket a romákra vonatkozó kijelentései miatt. Ennek következtében Mazurek elvesztette képviselői mandátumát.

„Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság döntése a fokmérője annak, mi számít büntetendő cselekedetnek a romák címére tett kijelentések közül, akkor a rendőrség bemehet bármelyik szlovákiai kocsmába és lecsukhat mindenkit, beleértve a földön fekvő kutyákat is“ – jelentette ki Fico.

Fico állítása szerint tiszteletben tartja a bíróság döntését, de úgy véli, hogy annak meghozatala a média nyomására történt. „Irigyelhetjük Marian Kotleba pártelnököt. Pártja preferenciái javulni fognak“ – tette hozzá Fico, azzal, hogy egyes médiák az ő malmukra hajtják a vizet.

Fico azt várja a bíróságoktól, hogy „hasonló aktivitással foglalkozzanak majd Michal Truban (Progresszív Szlovákia) droggal kapcsolatos, fiatalok előtt elhangzott kijelentéseivel, valamint annak gyanújával, hogy kereskedett is a droggal. Azután a Milan Mazurek-ügyben hozott bírósági döntésre is egészen másként fogok tekinteni“ – zárta mondandóját.

Hírdetés

A besztercebányai Speciális Büntetőbíróság 2018 áprilisában bűnösnek ítélte Milan Mazurek képviselőt rasszista gyalázkodás ügyében és 5 000 eurós pénzbírság megfizetésére kötelezte. A képviselő a bíróság döntése alapján a cselekményt közszereplőként követte el 2016 októberében a Rádio Frontinus adásában elhangzott, romákkal kapcsolatos kijelentéseivel.

Mazurek akkor egyebek mellett a következőket mondta: „Százötven millió eurót költenek például, hogy ezeknek a telepeken élő cigány közösségeknek házakat építsenek. Olyan emberekről van szó, akik soha nem tettek semmit a nemzetünkért, nem járultak hozzá az állami költségvetéshez, nem tettek semmit a kultúránkért, épp ellenkezőleg, úgy döntöttek, hogy ezt az aszociális életmódot választják és kihasználják a szociális rendszerünket.“

A Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) meglepte és megdöbbentette Robert Fico megnyilvánulása, a szélsőségesség támogatása veszélyes, nyilatkozta erre reagálva a SITA hírügynökségnek Zuzana Škopcová, a párt szóvivője, aki szerint az ilyen érvelés veszélyt jelent a társadalomra nézve. „Reméljük, hogy koalíciós partnerünk tudatosítja, hogy a szélsőségesség bármilyen formában való támogatása társadalmi szempontból rendkívül veszélyes, ami sem Brüsszel, sem Moszkva részéről nem elfogadható.

Natália Blahová (SaS) ellenzéki képviselő szerint Robert Fico legitimizálja Milan Mazurek szégyenteljes, fasiszta kijelentéseit, melyeket a Legfelsőbb Bíróság is megengedhetetlennek ítélt.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »