Fico szerint az államfő hivatalnokkormánya a jelenlegi kormány folytatása lesz

Fico szerint az államfő hivatalnokkormánya a jelenlegi kormány folytatása lesz

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hivatalnokkormánya a jelenlegi kormány folytatása lesz – jelentette ki Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD elnöke. Utalt annak a sajtóban közzétett összetételére, és arra, hogy egyes posztokat az eddigi kormány jelöltjei töltenének be. Leszögezte, hogy a Smer-SD nem fog bizalmat szavazni egy ilyen kormánynak a parlamentben.

„Nyilvánvaló, hogy a köztársasági elnök meg akarja menteni ezt a kormánykoalíciót, és mentőövet dobott nekik. Mind úgy tesznek majd, mintha nem lennének felelősek semmiért, és az elnökkel közösen hivatalnokkormányt fognak alakítani. Ez folytatása lesz annak, ami jelenleg Szlovákiában zajlik” – mondta Fico.

Kifogást emelt a hivatalnokkormány néhány tagjával kapcsolatban, akiknek a neve nyilvánosságra került, a jelölteket várhatóan a jövő hét elején nevezi ki az államfő. Ivan Šimko például szerinte inkább hivatásos politikus, mint szakértő. Kétségei vannak Miroslav Wlachovskýval kapcsolatban is, aki a külügyminisztérium élére kerülne. Fico azt mondta, kíváncsi arra, hogy Szlovákia érdekeit fogja-e védeni.

Közölte, tudja, hogy ehhez módosítani kellene a választás lebonyolítására vonatkozó törvényt, így azonban a választás eredménye már július 8-án ismert lenne, és a lakosság által felhatalmazott kormány alakulna – mondta.

Hírdetés

Rámutatott, hogy meg kell oldani az aktuális problémákat, például az élelmiszerárak emelkedését, a kórházak és az egészségügy anyagi helyzetét stb. Szerinte a politikusok dolga megakadályozni az ország további hanyatlását.

„Az államfő világossá tette, nincs szüksége arra, hogy más véleményt is meghallgasson” – mutatott rá.

A köztársasági elnök már korábban közölte, hogy az elmúlt időszakban tett kijelentései miatt nem hívta meg Ficót a találkozóra. Nem tárgyalt Veronika Remišová megbízott beruházási miniszterrel, a Za ľudí elnökével, és néhány további parlamenti párt képviselőjével sem. Az államfő egyelőre nem hozta nyilvánosságra a szakértői kormány tagjainak nevét.

(TASR /Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »