Fico: Számítottunk a viharos reakciókra a Speciális Ügyészség miatt

Fico: Számítottunk a viharos reakciókra a Speciális Ügyészség miatt

Világos volt, hogy a büntetőjogi módosítások és a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) megszüntetése viharos reakciókat vált ki az ellenzék részéről – mondta a TASR-nek adott interjúban Robert Fico (Smer-SD) kormányfő.

Azt viszont visszautasította, hogy a tüntetéseken a kormány ellen uszítsanak és kriminalizálják annak tagjait.

„Rendkívül veszélyes, ha az ellenzéki vezetők hergelik a tömegeket és „börtönbe küldenének” minket. Nekem ugyanis nincs tudomásom arról, hogy a kormány valamelyik tagját bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanák vagy büntetőeljárás folyna ellene, amiért börtönbe kellene mennie. A kormánykoalíció és az ellenzék vetélkedése nem szólhat arról, hogy ki mindenkit csukunk le. Én visszautasítok mindennemű revansot”

hangsúlyozta a kormányfő.

Szerinte az ellenzék a különleges ügyészség megszüntetésének témájára tette fel a politikai túlélését, de úgy véli, a fővároson kívül teljesen más témák foglalkoztatják az embereket.

„Rengeteg polgármesterrel találkoztam, most, a kihelyezett kormányüléseken is, és megerősítették, hogy ez nem téma a kocsmaasztalnál sem”

tette hozzá.

Hírdetés

Az ellenzék lépései mögött főleg azt látja, hogy képtelenek feldolgozni azt a szakmaiságot és gyorsaságot, amivel az új kormány átvette az ország irányítását.

„Látják, hogy ezen a téren nem tudnak versengeni velünk, és nem tudják, milyen témákat vegyenek elő, hát úgy döntöttek, obstrukcióval és klasszikus politikai megmozdulásokkal vetetik észre magukat, mert ez, ami az utcákon folyik, nem mások, mint ellenzéki összejövetelek.”

jelentette ki a kormányfő.

Megismételte azt az érvet, hogy a kormányjavaslatok csak a büntetőjog területén bekövetkezett változásokra reagálnak.

„A Btk. módosítása és az ÚŠP megszüntetése ez egyetlen lehetséges válasz azokra a büntetőjoggal való visszaélésekre, sőt represszáliákra, amik itt az elmúlt három és fél évben történtek”

szögezte le Fico. Számít rá, hogy továbbra is viharos reakciók fogják kísérni ezt a folyamatot, de a koalíciós partnerekkel teljes egyetértésben végig akar menni ezen az úton.

„Látjuk az ellenzéki összejöveteleket, és zavar minket, hogy a lecsukatásunkat akarják, mivel számukra ez az egyetlen mód, hogy megszabaduljanak tőlünk. De őszintén mondom, hogy ez nem állít meg minket terveiknben és végrehajtjuk a tervezett büntetőjogi változtatásokat”

szögezte le a kormányfő.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »