Fico megint fordított egyet a köpönyegen: már nem kell mindenáron az EU magja

Fico megint fordított egyet a köpönyegen: már nem kell mindenáron az EU magja

Robert Fico pártja, a Smer gyenge helyzetét ellensúlyozandó minden alkalmat megragad, hogy sajtótájékoztatót hívjon össze.

A koradélutáni tájékoztatón a kormányfő elmondta, hogy

mondta a kormányfő, aki a szóban forgó nyilatkozatokat, amelyek méltatták Szlovákia korrupció ellen tett lépéseit, rendkívül fontosnak és fajsúlyosnak tartotta.

Ezen túl nem mulasztotta el újra Andrej Kiskát kritizálni, aki még mindig nem nevezte ki az Alkotmánybíróság hiányzó tagjait.

A sajtótájékoztató azért is volt érdekes, mert kevésbé lényegesnek tűnő kérdések miatt a kormányfő a költségvetésről szóló tárgyalásokat szakította meg.

Nem kell mindenáron az EU magja… (?)

Hírdetés

Ugyanakkor némi változást lehetett észrevenni Fico hozzáállásában kedvenc vesszőparipája, az Európa-magja tekintetében. A kormányfő az eddig használt „mindenáron Európa magjában” retorikát lecserélte a jóval mérsékeltebb: „ott akarunk lenni a tárgyalásokon” kifejezésekre.

mondta Fico, hozzátéve, hogy szorosabb integrációt tudna elképzelni a védelmi, vagy a szociális kérdésekben.

Megjegyezzük, az elmúlt két hétben két pofont is kapott Szlovákia az EU-tól: az Európai Gyógyszerügynökség nem költözik Pozsonyba, még Franciaország sem szavazott a szlovák fővárosra, pedig Fico korábban a Slavkovi Hármakon belül találkozott Emmanuel Macron francia államfővel, és beszéltek a témáról. A másik pofon az volt, mikor Peter Kažimír pénzügyminiszter az egyik legesélyesebbként sem kapta meg az Eurócsoport elnöki posztját.

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »