Fico helyretette az olasz miniszterelnököt

Visszautasította Robert Fico, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Szlovákia miniszterelnöke Matteo Renzi olasz kormányfő fenyegetését, hogy Olaszország megvétózza az EU költségvetését, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában.

Az olasz kormányfő kedden tett kijelentésére Robert Fico egy pozsonyi sajtótájékoztatón reagált pénteken.

„Fel kell hívni mindenki figyelmét – Renzi miniszterelnök úrét is – arra, hogy az elosztásra szánt 160 ezer migráns közül csak párat osztottak szét, és ezért nem Szlovákia, Csehország, Magyarország vagy néhány más ország a felelős” – idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Robert Fico szavait, aki megismételte azt a korábban többször hangoztatott nézetét is, hogy a migránsok újraelosztását célzó kvóták „politikailag halottak”.

Hírdetés

A szlovák kormányfő rámutatott: a további kvótajavaslatoknak és szankcióknak sincs támogatottságuk. Hangsúlyozta: soha nem fog visszaélni országa uniós elnökségével olyan célra, hogy saját nézeteit és prioritásait megvalósítsa, ugyanakkor látni kell, hogy a kötelező kvóták elképzelése csődöt mondott, és a szlovák elnökség feladata, hogy kompromisszumos megoldást találjon. Ez a kompromisszum pedig nem indulhat ki a többség diktátumából, hanem csak olyan szolidaritásból, amely Szlovákia és más tagállamok nemzeti sajátságainak is megfelel – szögezte le Robert Fico.

A szlovák kormányfő ezzel vélhetően arra az „alternatív javaslatra” utalt, amelyről – részletek ismertetése nélkül – csütörtökön beszélt a pozsonyi parlamentben, s amelyet Szlovákia a decemberi európai uniós csúcstalálkozón akar bemutatni. A javaslat arra vonatkozna, hogy mit tegyen az EU a területén tartózkodó migránsokkal.

Matteo Renzi olasz kormányfő kijelentésére pénteken Pierre Moscovici, az EU gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa is reagált. A pozsonyi Tatra Summit gazdasági konferencián tartózkodó biztos újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: meggyőződése, hogy találnak megoldást az uniós költségvetés elfogadására. Hasonlóan vélekedett Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter is, aki kijelentette, nem tart attól, hogy az olasz félnél nem találnak „racionális partnereket”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »