Fico hamleti dilemmája: Menni vagy nem menni?

Fico hamleti dilemmája: Menni vagy nem menni?

Mint ismeretes, a bíróság öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Ladislav Bašternák nagyvállalkozót lakáseladások során elkövetett áfacsalás miatt. Ugyancsak közismert az az apró „szépséghiba” is, hogy Robert Fico volt kormányfő, a Smer elnöke a sors különös játéka folytán éppen Bašternák egyik lakásában lakik albérletben a Bonaparte lakótömbben.

Ilyenkor magától értetődő lenne, hogy egy ilyen személyiség záros határidőn belül költöztetőket rendeljen és más családi fészek után nézzen. Lenne, mondom, csakhogy Szlovákiában ez nem így működik.

Robert Fico az ügy kipattanása óta eltelt két év alatt hasztalan próbál megbirkózni a hamleti „lenni vagy nem lenni” kérdésnél jóval prózaibb „menni vagy nem menni” dilemmával.

Egy ilyen nagy ember ugyebár nem költözhet olyan egyszerűen, mint egy közönséges halandó, ezt bárki beláthatja. De vegyük csak szépen sorra az előzményeket. Fico még 2012-ben költözött be a 377 négyzetméteres luxuslakásba, melyért állítólag 2650 eurót fizet havonta, ehhez jön még havi 200 euró rezsielőleg. A Bašternák-ügy 2016-ban pattant ki, s azóta Fico számtalan verziót fogalmazott meg arra vonatkozóan, mikor és egyáltalán költözik-e az előkelő történelmi nevet viselő lakótömbből. A tegnapi bírósági döntésre egyelőre még nem reagált.

Korábban többször kijelentette, hogy már keresi a megfelelő lakást, de két év eltelte után is a Bonaparte lakója. „Amennyiben gondot okoz, hogy az ingatlan tulajdonosa bűncselekményt követett el, minden gond nélkül és gyorsan elköltözöm,” nyilatkozta 2016-ban a Szlovák Rádiónak. Ezt követően egész nyáron át számára kellemetlen kilátásban gyönyörködhetett bérleménye ablakából kitekintve: emberek ezrei tüntettek a Bonaparte előtt. Szeptemberben aztán a hosszú, forró nyár után biztosította a Nový Čast, hogy telket keres, építkezésbe kezd.

Van néhány tippem, egy átlagos családi házat akarok építeni, nyugtatta meg a szlovákiai átlagpolgárokat, akiknek ugyancsak lehetett néhány elképzelésük a Fico által építendő családi ház átlagos voltával kapcsolatban, de ezután ismét eseménytelen hónapok következtek, legalábbis Fico költözése tekintetében.

2017 februárjában újfent biztosította választóit: „Természetesen elköltözöm, lehetetlen, hogy maradjak,” üzente ezúttal a Plus jeden deň által arra az eshetőségre utalva, amennyiben beigazolódik Bašternák adócsalása. Egyúttal azt is elárulta, hogy már kinézett magának egy házat, s hogy hitelesebb legyen az infó, bizalmasan azt közölte, egy 25 éves ingatlanról van szó, amit fel kell újítani. „Mérlegelem, hogy megveszem és felújítom,” közölte az aggályoskodókkal, egyúttal azt is elkottyantva, hogy Pozsonyban van a ház, majd saját közlékenységétől ellágyulva a változatosság kedvéért mindenkit türelemre intett.

Hírdetés

„Úgy vélik, unatkozom?”

Az idő ismét telt. Bašternák ellen 2017. március 21-én vádat emeltek, ám időközben elszállt Fico határozottsága, netán egy feng shui szakértő közölte vele, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint a Bonaparte a legjobb hely számára, mindenesetre még aznap kijelentette:

Ötvenkét éves vagyok, nem fogok évente költözni lakásból lakásba. Olyan helyre akarok menni, ahol életem végéig maradhatok. Az ilyen döntéshez azonban idő kell.

Pár nap múlva azonban ismét más szelek fújtak, netán zavarok támadhattak a lakás karriert építő területén (lásd feng shui), mert a Smer elnöke kijelentette, hogy lesz, ami lesz, meg akarja oldani a lakhatását (hozzá hasonlóan még sok családalapításra készülő fiatal pár tenné ezt, csak éppen eltérő esélyekkel). Kisvártatva hozzátette, mintegy biztatva önmagát: „A vád alá helyezés (mármint Bašternáké) gyorsabb cselekvésre ösztönöz,” majd gyorsan távozott a további kérdések elől.

Néhány hónappal később, 2017 júniusában a Rádio Expres vendége volt, ahol már azt mondta, egyhamar nem költözik a Bonaparte lakótömbből. Ismét arra hivatkozott, hogy lakást, illetve megoldást keres, két-három lehetőség is van a tarsolyában. „Ha lakást veszünk, vajon egy nap alatt tesszük? Adjanak nekem némi időt,” intette ismét türelemre a közvéleményt. Szeptemberben viszont már ő veszítette el a türelmét, igaz nem önmagával, hanem az őt sürgetőkkel szemben. „Úgy vélik, hogy az utóbbi időben unatkozom? De mindez nem változtat semmit azon, amit a múltban mondtam,” jelentette ki, bár mérgében elfeledte tisztázni, hogy pontosan melyik kijelentésére is gondolt.

„Mindez csaknem lehetetlen”

Ismét eltelt néhány hónap és az újságírók szokásukhoz híven megint kérdeztek. Fico pedig a Pravdának nyilatkozva újabb verzióval állt elő. Szegénynek nincs szerencséje a házkereséssel, mert mint mondta, talált egy házat, ám a korábbi tulajdonosai között akadt egy hosszú évekre elítélt személy is. „Ezt követően találtam egy másik házat, ami viszont bizonyos „csúnya” vállalkozókhoz volt köthető. Nem akarok csöbörből vödörbe kerülni,” magyarázta. Azt is hozzátette, hogy a fővárosban lakást találni anélkül, hogy az előző tulajdonosok között ne akadjon gyanús személy, szinte lehetetlen.

Szegény Fico, őszintén szólva, szinte megsajnáltuk…

(Az aktuality.sk nyomán)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »