Fico és Pellegrini egyelőre nem akarnak egy asztalhoz ülni

Fico és Pellegrini egyelőre nem akarnak egy asztalhoz ülni

A Focus ügynökség legújabb felmérése azt mutatja, hogy a pártpreferenciák aránylag stabilizálódtak, miközben enyhén erősödött a szélsőséges vonal.

A Hlas továbbra is vezet, a Smer pedig megvédte a második helyét. Aki arra számított, hogy a Smer politikusainak lehallgatása az ominózus vadászházban majd megingatja a párt szavazóit, bakot lőtt. Az eset inkább az ellenkezőjét eredményezte – megerősítette a Smer szavazóit abban a hitükben, hogy folyamatosan támadni fogják a pártjukat, ami elsősorban az ún. kemény magnak tett jót, írja a pravda.sk portál.

Ráadásul Robert Fico tele van energiával, a sajtótájékoztatóin hetente szítja a tüzet és a választóit. Úgy tűnik azonban, lassan eljut arra a pontra, hogy csináljon bármit is, nagyobb szavazatokat már nem tud szerezni.

A Hlas pártnak van még ugyan némi tartaléka, hiszen az év elejei helyzettel összehasonlítva több mint 5 százalékkal gyengült. Választóinak egy részét kétségtelenül megszólította a Smer radikális retorikája, de ha a Hlas képviselői agilisabbak lennének, a kormány katasztrofális politikája mellett minden bizonnyal meg tudnának szólítani néhány csalódott szavazót.

Hírdetés

Mivel a Hlasnak és a Smernek együtt több szavazata lehetne (19,2 % + 15 %), mint amennyi szavazata az egyéges Smernek volt a 2020-as választások során (18,29%),

valaki azt is gondolhatná, hogy a Smer szétválása csak „marketinghúzás” volt, a választók eredményesebb megszólítása érdekében.

Tény, hogy a majd 35 százalékos aránynál felvetődik az esetleges közös kormányzás gondolata. Hasonlóképpen gondolkodhatnak a választóik is. Az AKO felmérése szerint a válaszadók több mint a fele a következő parlamenti választások után a Hlas és a Smer kormánykoalícióját várja.

De ha Robert Fico és Peter Pellegrini nem képesek egy tárgyalóasztalhoz leülni, aligha várható, hogy egy asztalhoz üljenek a kormányban. A két vezető kölcsönös ellenségeskedése egyelőre felülkerekedik az észszerű számításon. Ez pedig azt jelzi, hogy a választások utáni koalíciós-ellenzéki megosztottság teljesen új határokat lép át, véli a parvda.sk.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »