Fico elutasítja a Kaliňák elleni vádemelést, megkérdőjelezi Imrecze vallomását

Fico elutasítja a Kaliňák elleni vádemelést, megkérdőjelezi Imrecze vallomását

Fico elutasítja a Kaliňák elleni vádemelést, megkérdőjelezi Imrecze vallomását Mészáros Richárd2023. 03. 31., p – 16:51

Robert Fico, a Smer elnöke megkérdőjelezi František Imrecze, a Pénzügyi Igazgatóság volt vezetőjének vallomását, ami alapján vádat emeltek Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen. Fico szerint folytatódik a jogállamiság lerombolása.

A Smer elnöke kijelentette, egyetlen mondat alapján emeltek vádat Kaliňák ellen, máig nem hallgatták ki az ügyben, és nem láthatta a nyomozati aktát. Szerinte megsértették Kaliňák ahhoz fűződő jogát is, hogy ügyét a legfőbb ügyész bírálja el a Btk. 363-as paragrafusa alapján. „A cél szentesíti az eszközt. Ilyesmiket még a szocializmusban sem csináltak” – jelentette ki.

Hírdetés

Fico besúgónak nevezte Imreczét, aki a vallomásaival akar újabb vádalkukat kicsikarni. Emlékeztetett a Legfőbb Ügyészség korábbi állásfoglalására a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi elnöke ellen indított eljárás ügyében, mely szerint nincsenek bizonyítékok Imrecze állításaira.

Marek Para, Kaliňák ügyvédje is kijelentette, gyenge lábakon áll a volt belügyminiszter elleni vád, egy olyan tanú egyetlen mondatára alapozták, aki a saját irháját igyekszik menteni. Állítása szerint a nyomozó nagyon gyorsan tisztázta a neki megfelelő részleteket, és figyelmen kívül hagyja a védelem lényegbevágó érveit.

A Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze megvesztegetés miatt emelt vádat Robert Kaliňák és Jozef Brhel ellen. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) még februárban gyanúsította meg a két személyt, a rendőrség akkori tájékoztatása szerint megvesztegették a Pénzügyi Igazgatóság egyik vezetőjét. A két gyanúsított szerint politikai eljárás folyik ellenük.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »