Fico: Ellentétes hatású lehet az ukrán elnök győzelmi terve

Fico: Ellentétes hatású lehet az ukrán elnök győzelmi terve

Ellentétes hatású lehet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi terve, és nem tartom jó ötletnek Ukrajna NATO-csatlakozásának felvetését – jelentette ki pénteken Brüsszelben Robert Fico kormányfő, tájékoztatott a TASR hírügynökség tudósítója.

Fico hozzátette, az EU-csúcsnak három fő témája volt, az ukrajnai és a közel-keleti helyzet, valamint a migráció. Megismételte, hogy Ukrajna EU-csatlakozását támogatja.

A NATO-tagság, amely Zelenszkij elnök „győzelmi tervének” része, viszont a harmadik világháború kitöréséhez vezethetne Fico szerint.

Szavai szerint ellentétes hatást válthat ki a terv, ezért megosztja a tagállamokat, így nem foglalt egyértelműen állást vele kapcsolatban az Európai Tanács.
Fico megismételte, hogy Oroszország Ukrajna megtámadásával és területei elfoglalásával megsértette a nemzetközi jogot. Kifogásolja azonban azokat a javaslatokat, amelyek szerint Ukrajnának csatlakoznia kellene a NATO-hoz, vagy oroszországi célpontok elérésére is alkalmas közepes hatótávolságú rakétákat kellene szállítani Kijevnek.

Hírdetés

„Az összes uniós vezető és Zelenszkij elnök jelenlétében kijelentettem, hogy racionális együttműködésre törekszünk Ukrajnával, amelynek nem öldöklés az eredménye, hanem a nehéz helyzetben levő emberek megsegítése”

– magyarázta Fico. Hozzátette, a következő, immár negyedik ukrán-szlovák együttes kormányülés januárban vagy februárban lesz Szlovákiában.

Orbán Viktor: Zelenszkij győzelmi tervével csak veszíteni lehet

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »