Fico civil törvénye veszélyt jelent a felvidéki magyarságra

Fico civil törvénye veszélyt jelent a felvidéki magyarságra

Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő és pártelnök magyar példára civil törvényt fogadtatna el a parlamenttel ősszel. Maga a jogszabály nyilván nem veszélyes, következményei viszont annál inkább.

Nincs azzal semmi probléma, ha a civil szervezeteknek nyilvánosságra kell hozniuk, ha külföldről kapnak támogatást. A gond az, hogy Szlovákia nem Magyarország, és a szlovák politikai „kultúra” jóval fogékonyabb a visszaélésekre, mint a magyar.

Robert Fico láthatóan igyekszik visszakapaszkodni a vezetői pozícióba, ezért minden erejével „külföldi összeesküvésnek” állítaná be az utca embere által kiharcolt bukását. Lemondását azonban nem Soros György, vagy az ő meghosszabbított kezének kikiáltott Andrej Kiska érte el. Szervezzen bármelyik oldal (nyugati vagy keleti) tüntetéseket Szlovákiában, ahhoz csak komoly indokkal csatlakoznak az emberek. Pláne százezres tömegben.

Úgy tűnik, hogy a kormányfői privilégiumokról nehezen lemondó ex-miniszterelnök remek lehetőséget lát a témában, mellyel szeretné igazolni, hogy miért esett ki két évre a pikszisből…

A törvény ellen nincs kifogás. Csakhogy ez Szlovákia, ahol sok mindennel visszaélnek a politikusok. Egy olyan törvényes adatbázis létrehozása, amelyben kilistázható az összes, külföldi támogatást kapó civil szervezet, komoly kockázatot jelenthet a felvidéki magyarságra nézve is.

Hírdetés

Emlékezzünk csak vissza arra, amikor a magyar státustörvény elfogadása után a KDH-s Vladimír Palko olyan törvényjavaslatot terjesztett be, amely megadóztatta volna a Magyarországról érkező, magyar civil szférát és oktatásügyet támogató pénzbeli juttatásokat. (A javaslat végül nem ment át.)

Márpedig a Duna túloldaláról érkező támogatások mértéke az elmúlt időszakban növekedett. A szlovák politika pedig elég gyorsan változik ahhoz​, hogy idővel felboruljon a nemzetiségi status quo.

Röviden összefoglalva, Fico ötletével önmagában akár még egyet is lehetne érteni. De célja és lehetséges következményei miatt jobb lenne, ha nem lépne életbe.

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: tvnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »