Fico Budapestről kampányolt

Fico Budapestről kampányolt

Fico Budapestről kampányolt Mészáros Richárd2023. 02. 09., cs – 20:15

E hét elején a Magyar Televíziónak adott interjút a Smer elnöke. Érdeklődésemre nem kaptam tájékoztatást arról, vajon a szeptember végére előre hozott szlovákiai választás előtt meghívnak-e további pozsonyi politikust is a szüntelenül csak a kormány véleményét szajkózó, ezért közszolgálatinak nem nevezhető médiumba.

Bárhogy is lesz, az mindenképpen jelzésértékű, hogy elsőként Robert Fico nyilatkozott országunk belpolitikai helyzetéről, továbbá az orosz–ukrán háborúról, valamint az Európai Unió jelenlegi vezetőiről. Roman Pataj szlovák publicista szerint ezt a beszélgetést elégedetten fogadhatta Orbán Viktor is, aki különutas külpolitikája, főleg a Putyin ukrajnai agressziójával kapcsolatos óvatoskodó megnyilvánulásai, nem utolsósorban vitatott hazai döntései miatt eléggé elszigetelődőtt Brüsszelben. Ezért szüksége van arra, hogy az uniós tagországok politikusai közül bármelyikük dicsérje őt – véli Pataj. Fico ezt most megtette. Kijelentette, hogy ha a szeptemberi voksolást követően pártja kormányba kerül, akkor ő is olyan belpolitikai stabilitást akar kialakítani, mint amilyet a magyar miniszterelnök teremtett hazájában. Budapesti példaképéhez hasonlóan mielőbbi békét óhajt a szomszédos országban dúló véres csaták helyett. Közölte azt is, ha majd rajta múlik, akkor Szlovákia is leállítja a fegyverszállítást Kijevnek. Ő is azt sugallja, hogy még Magyarországon is jelentős tekintélynek örvend.

Hírdetés

Orbán és Fico kapcsolata immár egy évtizede töretlen. Személyesen először 2012-ben Varsóban találkoztak a Közép-Európa–Kína gazdasági fórumon. Ottani kétoldalú tárgyalásukon megegyeztek abban, hogy a kényes kérdéseket egyelőre nem feszegetik, hanem a bizalomerősítő gazdasági együttműködésre helyezik a hangsúlyt. Ez a pragmatikus döntés sikeres volt. Amit többek között a két ország energiarendszerének összekötése, több újjáépített Ipoly-híd, valamint a komáromi Monostori híd igazol. Mindez jótékonyan hatott a szlovák–magyar kapcsolatokra, mert enyhült a korábban Fico részéről is megnyilvánuló magyarellenesség.

Ugyanakkor csaknem tudathasadásos állapotba sodródtak a Magyar Koalíció Pártjának vezetői, akik később élesen bírálták a Bugár Béla vezette Híd pártot, mert politikai szövetségre lépett a Smerrel, miközben kénytelenek voltak szemet hunyni afelett, hogy Orbán Viktor a szomszédpolitikában Robert Ficót tartja első számú szlovák partnernek. Holott a Smer, különösen az elnöke, vérbaloldali. Nem zavartatja magát azzal sem, hogy mindeközben korrupciógyanús ügyek árnyéka vetül Ficóra is. Nemrég a Pozsonyban tárgyaló Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter – nyilván Orbán tudtával – a Smer székházában kereste fel a pártelnököt.

Az Orbán–Fico politikai szövetség továbbra is komoly fejtörést okoz a Szövetség Magyar Konzervatív Platformnak, amely a Fidesz stratégiai partnerének tartja magát. Ezt igazolja a január végi közgyűlésükről kiadott politikai nyilatkozatuk, amelyben kevés kivételtől eltekintve szinte szó szerint lemásolták az anyaországi kormánypárt álláspontját, amivel Budapesten a hűségüket igazolják, idehaza viszont emiatt lényegesen csökkenhet a szlovák konzervatív pártoknál a koalíciós potenciáljuk. Veszélybe kerülhet a Szövetségen belüli amúgy is ingatag egység, amit a jelek szerint a budapesti stratégák nem tartanak leglényegesebbnek. Ezt az aggályunkat erősítette meg az ominózus interjú is, melynek során Járai Judit egyetlenegy kérdést sem tett fel a szlovákiai magyarság sorsát befolyásoló gondokkal kapcsolatban. Alighanem csak fényezni akarta őt, egyszersmind bizonyítani azt is, hogy Orbán Viktornak a szlovák politikusok között is vannak számottevő hívei. Így aztán a kisebbségi törvénytervezet, valamint a szlovákiai magyarokat sújtó, a kettős állampolgárságról rendelkező jogszabály és egyéb, a jogállásunkat erősítő tervezet még mindig a szőnyeg alatt hever. Azt sem tudtuk meg, vajon a Smer előveszi-e ezeket, ha a pártelnök reményei szerint jól szerepelnek az előre hozott választáson.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »