Fico: Blanár és Kaliňák találkozója a kiegyensúlyozott külpolitika példája

Fico: Blanár és Kaliňák találkozója a kiegyensúlyozott külpolitika példája

Fico: Blanár és Kaliňák találkozója a kiegyensúlyozott külpolitika példája Mészáros Richárd2024. 03. 02., szo – 15:27

Robert Fico (Smer) kormányfő Juraj Blanár (Smer) Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, valamint Robert Kaliňák (Smer) Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel történő találkozója kapcsán kiegyensúlyozott és szuverén szlovák külpolitikáról beszél a Facebook-oldalán szombaton közzétett videójában.

„Ne csak az példázza bátor, szuverén szlovák külpolitikánkat, hogy képesek vagyunk a megfelelő szavakkal megnevezni a dolgokat, hanem az is, hogy kiegyensúlyozottan cselekedjünk” – mondta Fico a videóban.

„Tudtam erről a találkozóról, és azt javasoltam a miniszternek, hogy találkozzon az orosz miniszterrel” – jelentette ki Fico a Blanár és Lavrov találkozójának margójára. Hozzátette, a tárgyaláson résztvevő külügyminiszterek megvitatták a közelgő svájci békecsúcs kimenetelének lehetőségeit.

Fico a videóban ismét a Szlovák Rádió és Televíziót (RTVS) bírálta. Ennek kapcsán megjegyezte, felszólítja Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális minisztert, hogy tegyen javaslatokat arra vonatkozóan, miként lehetne jogi úton visszaadni az RTVS műsorainak közszolgálatiságát és objektivitását. Azt állítja, több polgár is arra kérte őt, hogy „tegyen rendet az RTVS-ben”.

Kapcsolódó cikkünk

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Pentagonban fogadta hivatali kollégáját, Robert Kaliňákot (Smer). 

Austin szerint a találkozó célja az „erős kétoldalú védelmi kapcsolatok” és a NATO iránti kölcsönös elkötelezettség megerősítése volt.

Hírdetés

I met today with Slovak Minister of Defense and Deputy Prime Minister @KalinakRobo to reaffirm our strong bilateral defense relationship and our mutual commitment to NATO deterrence and defense. #WeAreNATOhttps://t.co/drS0648ewk pic.twitter.com/U4zLgDsgaG— Secretary of Defense Lloyd J. Austin III (@SecDef) March 1, 2024

A sajtóközlemény szerint Austin gratulált Szlovákiának NATO-tagságának 20. évfordulójához, és megköszönte Szlovákia elkötelezettségét, hogy bruttó hazai termékének több mint 2 százalékát a védelemre költi. Üdvözölte, hogy Szlovákia a közelmúltban modern katonai felszereléseket vásárolt, példaként említette az F–16-os vadászrepülőgépeket.

Kaliňák és Austin az ukrajnai orosz agresszió elleni küzdelem fontosságáról és a szövetség további egységéről is tárgyaltak. 

A beszámoló szerint Kaliňák megerősítette Szlovákia eltökéltségét a modernizációs erőfeszítések és az Egyesült Államokkal való kétoldalú katonai együttműködés folytatására.

(Denník N)

Kapcsolódó cikkünk

Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter Törökországban tárgyalt az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval – számolt be erről elsőként a TA3. A találkozóról a szlovák kormány nem tájékoztatott.

Az orosz média rövid felvételt is közölt a találkozóról, amelyben megemlítik Robert Fico (Smer) kormányfőt is, aki azt mondta, Szlovákiának a normális kapcsolatok fenntartására kell törekednie Oroszországgal.

Az orosz külügyminiszter nemcsak Juraj Blanárral, hanem Üzbegisztán, Krigizisztán külügyminisztereivel és Szváziföld királyával is találkozott a törökországi Antalyában.

(Denník N, TA3)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »