Fico 250 milliós szociális csomagot jelentett be. Befagyasztaná a nyugdíjkorhatárt

Fico 250 milliós szociális csomagot jelentett be. Befagyasztaná a nyugdíjkorhatárt

A megyei kampányt megtámogatandó a Smer parlamenti szinten is bevetette magát, és a múlt héten bejelentette legújabb, 250 millió eurós szociális csomagját. Ez tartalmazza a minimálbér emelését, a túlóradíjak növelését, és a nyugdíjkorhatár befagyasztását is.

 

A minimálbér tovább fog nőni, jövőre 480 euróra, 2019-ben pedig 500 euróra.

 

„Mindent meg kell tennünk azért, hogy fokozatosan a mindenkori nemzetgazdasági átlagbér 60 százalékához közelítsük a minimálbért”

 

jelentette ki Fico. A szakértők és persze a vállalkozók nem örülnek az intézkedésnek. Az INESS gazdaságkutató intézet szerint a minimálbér ilyen fokú növelése a legkevésbé sem nevezhető szociálisnak, mert csökkenti a munkanélküliek esélyét az állásszerzésre.

 

„A legkisebb megengedett fizetés ilyen növelését aligha érzik meg például a Poltári járásban, ahol egy szabad állásért tízen állnak sorban”

 

mondra Radovan Ďurana az INESS-től. Tény, hogy a minimálbér emelése a foglalkoztatottság növelésén nem segít a leszakadó régiókban, a munkáltatók ugyanis a növekvő költségek miatt kétszer meggondolják, hány embert vegyenek fel. A jelentős állami támogatásban részesülő külföldi beruházók Szlovákiában csak a munkások kis részét foglalkoztatják, valójában a kis- és középvállalkozások adják az álláshelyek két harmadát. A törvény pedig őket sújtja elsősorban.

 

Felvidéki munkanélküliség: Minden harmadik munkanélküli a magyarlakta járásokból kerül ki

 

Alkotmányba foglalnák – de garanciát az sem jelentene

 

Fico kiemelte, hogy pártja szeretné alkotmányba foglalni a minimálbér nagyságát és a nyugdíjkorhatárt, hogy „megakadályozza a jobboldal esetleges spekulációit ebben a témában”. Ám ez sem lehet garancia, és nem feltétlenül a jobboldali pártok miatt. Egyrészt, az alkotmány is módosítható, másrészt, a Smer már az állampolgársági törvény elfogadásakor is nyíltan Alkotmányt sértett (még ha annak jogtalanságáról az Alkotmánybíróság „nem tudott” dűlőre jutni).

 

„A minimálbér ilyen, marketingcélú emelése árt a munkáltatóknak, ráadásul az államnak többet segít, mint a munkásoknak, akiknek a tiszta bére alig nő. Többet segítene, ha a kormány a dolgozók jövedelmének adómentességi határát és a járulékokat növelné”

 

Hírdetés

mondta a Hospodársé Noviny szlovák gazdasági lapnak Peter Kremský, a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezetője. Hasonló javaslat a Most-Híd műhelyében is született, ám a kompromisszumkészségével kampányoló vegyespárt ebben a fontos kérdésben sem tudta átvinni elképzeléseit.

 

Bajban a pékségek

 

Az éjjeli műszakért járó emelt órabér egyes szektorokat elég érzékenyen érint. A pékségekben dolgozók munkájuk 43 százalékát az éjjeli-hajnali órákban végzik. Az egyébként is nagy nehézségekkel küzdő pékségek szerint a kormány terve számukra végzetes lesz.

 

Forrás: Napi.hu

 

Költözési támogatás

 

Fico tervezett intézkedéseinek egyik érdekessége a munkahely utáni utazás és költözés támogatása. A Smer szerint ez segíthet leginkább a szegény régiókon. Az amerikai modellt idéző intézkedésről egyelőre nem sokat lehet tudni. Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter 4000 eurós költözési támogatásról tett említést, valamint emelkedne az utazási hozzájárulás mértéke is.

 

A munkaügyi tárcavezető természetesen megígérte, hogy a leszakadóban lévő régiókban is munkahelyeket teremtenek – ám erre a Smer tízéves kormányzása alatt nem került sor. Érdemes itt megjegyezni, hogy tavaly, Szlovákia soros EU elnöksége idején, Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter azt nyilatkozta a Financial Times brit lapnak, hogy bárhogy győzködték a Jaguar Land Rovert, az autógyár nem akart keletebbre költözni.

 

A költözési támogatás növelheti a belső migrációt, vagyis a szegényebb régiókból való elvándorlást. Ellenben sokat profitálhatnak belőle Szlovákia nyugati, északnyugati felében lévő vállalatok, amelyek már most munkaerőhiánnyal küzdenek.

 

Fogy a magyar: Tizenhat magyarlakta járásból kilencben kevesebben születnek, mint ahányan meghalnak (Elemzés)

 

A nyugdíjkorhatár befagyasztása

 

Említést érdemel még a nyugdíjak növelésére tett ígéret is. Miközben maga a Smer vezette be a nyugdíjkorhatár évenkénti 76 nappal történő automatikus emelkedését, most fix korhatárt ígér választóinak, amit az Alkotmányban szavatolna.

 

A nyugdíjkorhatár alkotmányba foglalása önmagában sem éppen egyszerű vállalkozás. Ha Fico nem talál hozzá 90 támogató szavazatot, akkor legfeljebb annyit ért el, hogy a jobboldali ellenzéket vádolhatja a javaslat bukásáért. Másrészt, a szakértők szerint önmagában a nyugdíjkorhatár befagyasztása sem lehet megoldás: a lakosság elöregszik, a fiatalok kivándorolnak, vagyis egyre kevesebb az utánpótlás, aki munkája után befizeti a járulékokat. A Pénzügypolitikai Intézet (IFP) öt évvel ezelőtti tanulmánya szerint átlagban 2,2 munkás termelte meg egy nyugdíjas nyugdíját. Az IFP már akkor arra figyelmeztetett, hogy átfogó intézkedésekre lenne szükség.

 

Körkép.sk/KL, Hospodárske Noviny

Nyitókép: cas.sk

The post Fico 250 milliós szociális csomagot jelentett be. Befagyasztaná a nyugdíjkorhatárt appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »