Feszültség a török légtérben: most nyolc vadászgépet zavartak meg

Egy azonosítatlan Mig 29-es harci repülő és egy Szíriában telepített rakétarendszer hétfőn „megzavarta” járőrtevékenységében a török légierő nyolc F-16-os vadászgépét, amelyek a szíriai határ mentén teljesítettek szolgálatot – közölte kedden a török vezérkar.

A vezérkari közlemény azt nem részletezte, hogy pontosan mit ért a „megzavarás” kifejezésen. Orosz katonai gépek a hét végén két alkalommal is megsértették Törökország légterét. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a légtérsértések „aligha voltak véletlenek”, Moszkva pedig nem adott „valódi magyarázatot” ezekre az incidensekre.

Hírdetés

A NATO főtitkára kedden közölte: kételkedik abban, hogy Oroszország – mint állítja – véletlenül sértette meg Törökország légterét a hét végén a szíriai határnál. „Nem akarok találgatni az okokat illetően, de nem tűnik véletlennek, […] ráadásul kétszer is előfordult” – mondta Jens Stoltenberg Brüsszelben sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy az orosz harci repülők nem csupán néhány másodpercig voltak a török légtérben, hanem hosszabb ideig. Stoltenberg azt is megjegyezte, hogy a NATO nem kapott semmilyen „igazi” magyarázatot az incidensre, amelyet a főtitkár nagyon súlyosnak minősített, és visszautasította Moszkva álláspontját, miszerint nincs jelentősége a légtérsértésnek.

Mindeközben óva intette kedden Recep Tayyip Erdogan török elnök Oroszországot a két állam baráti viszonyának tönkretételétől az után, hogy orosz harci repülőgépek rövid időn belül kétszer is behatoltak Törökország légterébe szíriai bevetésük során.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »