Fesztivál – hétvége a Mátyusföldön. „Összecsap” az Irigy Hónaljmirigy, Kovács Koppány és a Republic

Fesztivál – hétvége a Mátyusföldön. „Összecsap” az Irigy Hónaljmirigy, Kovács Koppány és a Republic

Fesztiválözön zúdul a hétvégén a Mátyusföldre. A Galántai járásba érkezik többek közt a Republic, a Desperado, az Irigy Hónaljmirigy, a szomszédos Csallóközből pedig „átrobban” a Felvidék nagy rockere, Kovács Koppány is. Megkérdeztük a szervezőktől, nem tartanak -e attól, hogy a szomszédos falu fesztiválja elviszi a célközönséget.

A fesztiváldömping már pénteken elkezdődik, a galánta neogótikus Esterházy-kastély udvarán magyar estet szervezett a városi kulturális központ a helyi önkormányzat, valamint Nagyszombat megye támogatásával. A plakát szerint az Omega Revival zenekar megalapításának tizedik évfordulóját ünneplik majd ezen a rendezvényen, amelynek vendége lesz a csallóközi rocker, a Rómeó Vérzik együttes frontembere, Kovács Koppány és Zuzana Szpevár énekesnő is.

Már több éve tartunk tematikus esteket a kastélyudvarban, ezek gyakorlatilag a „zenés péntek esték”. Van szlovák est, magyar és roma est is, aztán még valamilyen más multikulturális tematikát is kitalálunk, ezeknek mindnek megvan a maga célközönsége”

– magyarázta a rendezvénnyel kapcsolatban Takáč Zsolt, városi képviselő, a neogótikus kastélyért dolgozó polgári társulás és az Esterházy kávézó vezetője. A rendezvényre való belépés ingyenes, péntek este hat órától várják a kastélyparkba az érdeklődőket.

Szent Anna Napok Vízkeleten

Vízkelet község háromnapos fesztivált szervez a Szent Anna búcsú tiszteletére. A hagyományteremtő szándékkal, tavaly megálmodott Szent Anna Fesztivál már pénteken elkezdődik. Kubík Roland, a település polgármestere elmondta,

mindhárom zenei fesztiválnap tematikus – pénteken a fiatalok a célközönség az elektro- és discozenével, szombaton a kilencvenes évek nagy magyar legendáit várják a retro-zene jegyében. Színpadra lép Betty Love, az UFO, a Desperado, valamint az Irigy Hónaljmirigy együttes. Vasárnap Valaskó Feri vezényletével a mulatós-nótás vonal lesz képviselve.

„A Szent Anna napok időpontját mi nem tudjuk elmozdítani, ugyanis a falusi búcsú időpontja a templom védőszentjének napjához kötött. Érthető, hogy minden település szeretné a nyár közepére tenni a saját fesztiválját, de bízunk abban, hogy mindenki megtalálja a számára tetsző helyszínt. Legalább majd légtérben halljuk egymást” – tette hozzá nevetve a polgármester.

A vízkeleti Szent Anna Napok ingyenes rendezvény, a helyi és környékbeli támogatók, az önkormányzat, valamint Nagyszombat megye, és a Mátyusföldi Idegenforgalmi Szövetség támogatásával valósul meg. A körhintákat a falu központjában helyezték el, a fesztiválra a sportpályán kerül sor. A helyszínek között, valamint a faluban vasárnap kisvonat jár majd, amely szintén ingyenes, minden más fesztiváltartozékkal együtt.

Retro-gasztro fesztivál Vezekényen 

Hírdetés

Pozsonyvezekényen szombaton kerül sor a hagyományos Retro-gasztro fesztiválra, szintén Nagyszombat megye, az önkormányzat és a helyi szervezetek támogatásával. Zupko Tamás polgármester szerint

ez egy hagyományos családi rendezvény, amelynek fő célja a helyi és a környékbeli közösség együttműködése és csapatmunkája. A vezekényi fesztivál jellegzetessége a gasztronómia, hiszen itt lesz főzőverseny is, amelyre rekordszámú csapat jelentkezett be.

A főzőcsapatok nem csak Vezekényről, de a környék falvaiból is érkeznek. Egyedisége a gasztronómiának a helyi Csemadok által készített „vezekényi kelt lángos” is. Szintén egyedinek számít két versenyszám – a kerékpárhajító az uraknak, a sodrófa-dobó verseny pedig a hölgyeknek. Ennek nincs párja és konkurenciája a régióban. A vezekényi fesztiválon Gizi bohóc, a Glamour és a Cloudburst zenekar, Kovács Koppány, valamint magyar nótás énekesek (Ivány Árpád, Vontszemű Zoltán, Anyalai János) és a Dorothy Dance tehetséges táncosok szórakoztatják a közönséget

Fesztiválunknak megvan a saját jellegzetessége és létjogosultsága a sorban, hiszen mi itt főleg a gyerekes családokra építünk. A fellépő gyermeket eljön megnézni a szülő, a nagyszülő, a dédi, a testvér, a keresztszülő is, és ha már itt vannak, akkor épül a közösség, zajlik a kóstolgatás, bekapcsolódnak a versenyszámokba, lehet izgulni tombolahúzáskor”

– magyarázta Zupko Tamás.

Castellum fesztivál Tallóson

A Vezekénnyel szomszédos Tallós község szombaton tartja a Castellum Fesztivál egyik előadását. Fehér Mónika a Pro Tallós polgári társulás tagja elmondta, az ő rendezvényük leginkább zenei.

Most a Republic érkezik majd, augusztusban a Bagossy Brothers. Előzenekarként mátyusföldi vagy csallóközi illetőségű együttest hívnak, a Republic előzenekara a feltörekvő Storyum együttes lesz. A rendezvényre 15 eurós jegyet lehet vásárolni elővételben és a helyszínen is.

A lényeg az, hogy él a kultúra a régióban, aki szeretne kimozdulni vagy fesztiválozni a hétvégén, kap ré lehetőséget. Nekünk elvileg elhúzó erő a sok ingyenes rendezvény, de ekkora volumenű koncertet magas támogatás nélkül nem tudunk ingyenesen megszervezni. A tavalyi Castellim fesztiválon a Neoton és a Tankcsapda több ezer embert mozdított, mi a zenei élményre építkezünk”

– magyarázta Fehér Mónika. A fesztivál a Pro Tallós, a TransGastro szervezésében, a helyi önkormányzat támogatásával, valamint a Nagyszombat megye élménye projekt keretén belül valósul meg


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »