Festőművész és szobrász közös kiállítása (Kézdivásárhely)

Festőművész és szobrász közös kiállítása (Kézdivásárhely)

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében nyílt meg pénteken este a kézdivásárhelyi Vigadó földszinti kiállítási termében a céhes város szülötte, Vajna László Károly és a Kolozsváron élő és alkotó Nemes András Csaba szobrász, grafikus Tudat alattiban című közös kiállítása.

A Vajna László Károly által kiállított munkák mind giclée print technikával készültek, limitált, legtöbb tízes szériájú nyomatok, amelyek ideális környezetben akár két-háromszáz évig is megtartják eredeti állapotukat. A kolozsvári szobrász első alkalommal állított ki Kézdivásárhelyen, a most bemutatott munkák kőből, vasból készült kisplasztikák, egyedi alkotások, életből és álmokból merítve.

Hírdetés

A két alkotót és a közönséget házigazdaként Szegeti Abigél, a Vigadó kulturális referense köszöntötte, majd elmondta: a két képzőművész a bálványosi Art Camp meghívottjaként ismerkedett össze, bár egymás munkásságát már régebbről ismerték és követték. Egy beszélgetés során került szóba a kiállítás ötlete, majd úgy döntöttek, közös tárlat lesz belőle, amelynek folytatását is tervezik jövő év március-április folyamán Sepsiszentgyörgyön. A kiállítás címválasztása – Tudat alattiban – a közös munkásság embercentrikusságából fakad. A közös tárlat 2023. január 15-ig tekinthető meg. Felszólalását követően Deák Ferenc magyartanár, műkritikus méltatta a kiállítást. „Nemes András Csaba kolozsvári szobrász művészetéről gazdag filmanyag fedezhető fel a világhálón. Gyermekkorától a nagy kolozsvári szobrászok, Benczédi Sándor, Vetró Artúr és Gergely István közelében járt-kelt és kezdett alkotni. (…) Vajna László Károly számítógépes lenyomatai nem tagadják meg nagy táblaképeit, hanem egy intimebb viszonyba engednek betekinteni. Nem tanulmányoknak szánja későbbi festményeihez, és nem járulékos kiegészítő elemeknek a meglévő képekhez” – mondotta többek között a műkritikus.

Ezután a két művész köszönetet mondott a támogatóknak, házigazdáknak és a kiállítás szervezőinek azért, hogy sikerült tető alá hozni a közös kiállítást.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »