Fertőzés: teljes a pánik és a tanácstalanság

Fertőzés: teljes a pánik és a tanácstalanság

Két veszélyes betegséget is terjesztenek a szúnyogok Latin-Amerikában. Brazíliában a Zika-láz, Argentínában pedig a Dengue-lázban megfertőzöttek száma növekszik. Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus által okozott járvány kialakulásának, a vírust terjesztő szúnyogfaj ugyanis rendkívül alacsony számban van jelen.

A recifei egyetemi kórház orvosai az elsők között állapították meg, hogy összefüggés van a Zika-láz és a kisfejűség között, azt azonban nem tudták megmondani, hogy miért okoz ilyen súlyos károsodást a korábban viszonylag enyhe lefolyású betegség.

Hírdetés

„Negyvenhárom éve foglalkozom fertőző betegségekkel, de ilyet még nem láttam. Az orvosok stresszben vannak, az anyák pánikba estek.Vannak, akik abban reménykednek, hogy minden rendben lesz a babájukkal, de azt kell mondanunk nekik, hogy nem lesz” – világított rá a helyzet komolyságára Angela Rocha, a városi kórház fertőző részlegének vezetője.

Brazíliában csak tavaly majdnem négyezer csecsemő jött világra agyi és koponyaelváltozással, ami harmincszorosa az utóbbi öt évben történt eseteknek. Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus által okozott járvány kialakulásának, a vírust terjesztő szúnyogfaj ugyanis rendkívül alacsony számban van jelen.

Latin-Amerikában a szúnyogok egy másik súlyos betegséget is terjesztenek, a Dengue-lázas esetek azonban nem Brazíliában, hanem Argentínában terjednek rohamosan. Ezt a betegséget csonttörő láznak is nevezik az óriási fájdalmak miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »