Ferihegyi pánik: magyar cég rendelte a sugárzó anyagot

Ferihegyi pánik: magyar cég rendelte a sugárzó anyagot

Nagy volt a riadalom szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, amit le is zártak a hatóságok egy időre, mert egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották a katasztrófavédelmet.

Egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság embereit szerda este. A helyszíni vizsgálatok biztonságos és gyors lebonyolítása érdekében a szükséges mértékig korlátozták az érintett terminál forgalmát.

A vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe, ezért a repülőtér forgalmának korlátozása reggelre már fel lett oldva.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője megerősítette, hogy egy irídiumizotópot tartalmazó konténer okozott a repülőtér forgalmában fennakadást, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az utasok végig biztonságban voltak.

Később kiderült, hogy

egy magyarországi kft. rendelt sugárzó anyagot, amelyet az oroszországi Dimitrovgradból hoztak a törökországi Isztambulon keresztül Budapestre

egy szerda esti járattal. Az irídium izotópot tartalmazó konténert egy utasszállító repülőgép csomagterében helyezték el.

Hírdetés

Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gáborazt közölte, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány. A repülőtéri személyzet azért riasztotta a katasztrófavédelmet, mert észlelte, hogy forró a konténer.

A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

hasadó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.

Reggelre feloldották a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának lezárását szerda éjjel, a Budapest Airport helyettes szóvivője közölte, hogy a 2B-ről induló járatok késhetnek, reggelre azonban helyreált a menetrend.

Budapest airport terminal 2 reportedly closed & (being) evacuated. HU media reports talk about a radio active leak on a Turkish Airlines flight. Not confirmed, as far as I can tell. pic.twitter.com/xknvBIrMmN

— Mitra Nazar (@Mitrala) August 15, 2018

Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1-en elmondta, hogy függetlenül attól, hogy nem magyar lajstromozású repülőgéphez kapcsolódik a baleset, a magyar hatóságoknak – a katasztrófavédelemnek és a közlekedési hatóság légügyi hivatalának – kell majd kivizsgálniuk a baleset körülményeit.

Az M1 úgy értesült, hogy három ember érintkezett az anyaggal, de hozzátették, az Országos Mentőszolgálat szerint személyi sérülés nem történt, senkit sem kellett kórházba vinni a repülőtérről.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »