Ferenc pápáról beszélt az elődje

Ferenc pápáról beszélt az elődje

XVI. Benedek emeritus pápa elárulta, miért mondott le, de arról is beszélt, hogy milyen a kapcsolata az utódjával.

Interjú jelent meg csütörtökön a Vatikán napilapjában, a L’Osservatore Romanóban, amelyben a nyugalomba vonult pápa több érdekességet is elmesélt – írja a Magyar Kurír.

Hírdetés

Visszavonulásának okáról elmondta: annak idején kubai útja alkalmával erősen megtapasztalta fizikai teherbíró képességének a határait, és úgy érezte, hogy az időeltolódás miatt többé nem képes transzóceáni repülőútra. Ezt követően beszélt az orvosával, majd világossá vált előtte, hogy nem tudna részt venni a Rio de Janeiró-i ifjúsági világtalálkozón 2013 nyarán. „Onnantól kezdve viszonylag rövid időn belül döntenem kellett visszavonulásom időpontjáról” – szögezte le.

Joseph Ratzinger az utódjával való kapcsolatáról is nyilatkozott a lapnak: elmondta, a Ferenc pápa iránti engedelmesség soha nem volt kérdéses. Az argentin származású egyházi vezető a megválasztása után azonnal megpróbálta elérni őt telefonon, s miután ez nem sikerült, újra felhívta, nagy szívélyességgel beszélt hozzá. „Attól fogva egy csodálatosan atyai-testvéri kapcsolattal ajándékozott meg” – mondta az emeritus pápa, aki azt is elárulta, hogy gyakran érkeznek hozzá kis ajándékok és személyesen írt levelek.

Sőt mielőtt Ferenc pápa nagy utazásokra indulna, sosem felejti el, hogy meglátogassa. „Az az emberi jóság, amellyel bánik velem, különleges kegyelem számomra életemnek ebben az utolsó szakaszában, amelyért csak hálás lehetek” – tette hozzá az egyházi vezető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »