Ferenc pápa vasárnap délben: Nagy akarsz lenni? Válj kicsivé, állj mindenki szolgálatára!

Ferenc pápa vasárnap délben: Nagy akarsz lenni? Válj kicsivé, állj mindenki szolgálatára!

Szeptember 22-én, a Szentatya a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel és zarándokokkal együtt imádkozta el az Úrangyala imádságot. A szentmise evangéliuma alapján arról elmélkedett, hogy az igazi hatalmat a szolgálat adja, s ezért ne hatalmasok akarjunk lenni, hanem adjuk oda éltünket mások szolgálatára, különösen is a legkiszolgáltatottabbak szolgálatára.

Az alábbiakban Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvéreim, szép vasárnapot kívánok!

A mai liturgia evangéliumában (Mk 9,30–37) Jézus bejelenti, mi fog történni vele élete csúcspontján: „Az Emberfiát – mondja Jézus – az emberek kezére adják, megölik, de miután megölték, harmadnapra feltámad” (Mk 9,31). A tanítványoknak azonban, miközben követik a Mestert, valami más van a fejükben, és más van az ajkukon. Amikor Jézus megkérdezi tőlük, miről beszéltek, nem válaszolnak.

Figyeljünk fel erre a hallgatásra: a tanítványok azért hallgatnak, mert azon vitatkoztak, ki a legnagyobb közülük (vö. Mk 9,34). Szégyenből hallgatnak. Micsoda ellentétben áll ez az Úr szavaival! Miközben Jézus saját életének értelmét tárja fel előttük, ők hatalomról beszélnek. Most tehát a szégyen bezárja a szájukat, ahogyan korábban a gőg bezárta a szívüket. Jézus mégis nyíltan válaszol az útközben suttogott szavakra: „Ha valaki első akar lenni, legyen mindenki között az utolsó” (vö. Mk 9,35). Nagy akarsz lenni? Válj kicsivé, állj mindenki szolgálatára!

Jézus egy egyszerű, mégis meghatározó kijelentéssel megújítja életmódunkat. Megtanít arra, hogy az igazi hatalom nem az erősebb uralkodásában rejlik, hanem a gyengébbekről való gondoskodásban. Az igazi hatalom a leggyengébbekkel való törődés, ez tesz naggyá téged!

Ezért hív oda a Mester egy gyermeket: a tanítványok közé állítja, megöleli, és azt mondja: „Aki befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben, engem fogad be” (Mk 9,37).

Amikor gondoskodunk az emberről, elismerjük, hogy az embernek mindig életre van szüksége.

Mi, mindannyian azért vagyunk életben, mert befogadtak bennünket – te azért élsz, mert befogadtak téged! –, a hatalom viszont elfeledteti velünk ezt az igazságot. Ezért uralkodókká válunk, nem pedig szolgákká, s éppen a legkiszolgáltatottabbak isszák meg ennek a levét: a kicsinyek, a gyengék, a szegények.

Testvéreim, hányan szenvednek és halnak meg hatalmi harcok miatt! Olyan életek ezek, amelyeket a világ elutasít, ahogy Jézust is elutasította, olyanokról van szó, akiket kirekesztenek, akik meghalnak… Amikor Jézust az emberek kezébe adták, nem ölelést talált, hanem keresztet. Az evangélium mégis élő és reményteli üzenet marad: ő, akit elutasítottak, feltámadt, ő az Úr!

Hírdetés

Most, ezen a szép vasárnapon megkérdezhetjük magunktól:

Kérjük együtt Máriát, hogy hozzá hasonlóan mi is mentesek legyünk az önteltségtől és készek legyünk a szolgálatra!

A Szentatya szavai az Úrangyala elimádkozása után:

Kedves testvéreim!

Szomorúan értesültem arról, hogy Hondurasban meggyilkolták Juan Antonio Lópezt, Isten igéjének küldöttét, a trujillói egyházmegye szociálpasztorációjának koordinátorát és a hondurasi átfogó ökológiai pasztoráció alapító tagját. Csatlakozom a hondurasi egyház gyászához és az erőszak minden formájának elítéléséhez. Közel állok mindazokhoz, akiknek elemi jogait sárba tiporják, és azokhoz, akik a szegények és a föld kiáltására válaszolva a közjóért dolgoznak.

Köszöntelek mindnyájatokat, római hívek, Olaszországból és sok más országból érkezett zarándokok. Külön is köszöntöm a Rómában élő ecuadoriakat, akik a Cisnei Szűzanyát ünneplik. Köszöntöm a toledói „Teresa Enríquez de Torrijos” kórust, a szlovákiai családok és gyermekek csoportját, valamint a mexikói híveket.

Üdvözlöm annak a menetnek a résztvevőit, akik a fogvatartottak életkörülményeire kívánják felhívni a figyelmet. Dolgoznunk kell azon, hogy a fogvatartottak méltó körülmények között élhessenek. Mindenki követhet el hibát. Az ember azért van fogságban, hogy utána tisztességes életet folytathasson. Üdvözlöm az ataxiás betegek napjára jött küldöttséget és a Castagnola di Massából érkezett „La Palma” egyesületet.

Testvéreim, továbbra is imádkozzunk a békéért! Sajnos a háborús frontokon magas a feszültség. Találjon meghallgatásra a népek békét kérő hangja! Ne feledkezzünk el a meggyötört Ukrajnáról, Palesztináról, Izraelről, Mianmarról, a háborúban álló megannyi országról! Imádkozzunk a békéért!

Szép vasárnapot kívánok mindnyájatoknak! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »