Ferenc pápa üzenetet küldött a brazíliai Aparecidai Szűzanya ünnepére

Ferenc pápa üzenetet küldött a brazíliai Aparecidai Szűzanya ünnepére

A Szentatya október 12-én – Jaime Spengler Porto Alegre-i érsek, leendő bíboros kérésére és az őáltala készített felvételen – videoüzenetet küldött Brazília fővédőszentje, az Aparecidai Miasszonyunk búcsúnapja alkalmából. Ferenc pápa „a Szűzanya támogatását kéri, hogy a keresztények egymás közti és a teremtett világgal fenntartott kapcsolata harmonikus maradjon”.

A püspöki szinóduson Rómában tárgyaló Jaime Spengler Porto Alegre-i érsek kérésére a Szentatya a következő rövid üzenettel köszöntötte az Aparecidai Szűzanyához zarándokoló híveket. „Az Aparecidai Szűzanya napján szeretnélek köszönteni benneteket és lélekben közel lenni hozzátok. Járjatok továbbra is a Szűzanya üzenetével, aki teljes harmónia, összhang minden keresztény között, harmónia az egész emberiséggel és a teremtett világgal! Törődnünk kell egymással és vigyáznunk kell a környezetünkre! Kérem az Aparecidai Szűzanyát, akit többször is meglátogattam, hogy áldjon meg benneteket. Segítsen benneteket továbbhaladni, tegyen titeket nagyon boldoggá, mert ő az öröm Szűzanyja. Az Úr áldjon meg benneteket!”

Az Aparecidai Szűzanya története 1717-ben kezdődött, amikor Brazíliában a São Paulo közelében utazó tartományi kormányzó gróf egy kis halászfaluban, Guaratinguetában szállt meg, ahol természetesen halvacsorát készítettek neki. A feladattal megbízott helybéli halászok azonban hal helyett egy kisméretű Szűzanya szobrot fogtak ki a Paraíba folyóból, ám a terrakotta szobornak hiányzott a feje, de szerencsére a második hálóvetésre sikerült azt is kifogni, végül pedig még bőségesen halat is fogtak. A kicsi Mária-szobor az egyik halásznál maradt 15 éven át, de úgy, hogy eleinte a család, aztán mind többen jöttek össze, hogy előtte imádkozzák a rózsafüzért. Minthogy imádság közben sokan különleges kegyelmet tapasztaltak, s annak a híre, hogy a Szűzanya a kis szobor formájában „megjelent” – ezt jelenti ugyanis az „aparecida” portugál szó – hamarosan egész Brazíliában elterjedt és lassanként a hatalmas ország legnagyobb zarándokhelye lett.

Hírdetés

Bár a Katolikus Egyház hivatalos rendelettel legfőbb szinten még nem ismerte el a kegyhely „természetfölötti jellegét”, de ezzel szinte egyenértékű módon kitüntetést nyert, ennek döntő jele volt, hogy 1888. december 8-án São Paolo érseke megáldotta az Aparecida, a „csodás szoborfogás” helyén épült új és nagy kegytemplomot. 1917-ben XV. Benedek pápa teljes búcsút engedélyezett a zarándokoknak, XI. Pius pápa pedig 1936-ban az Aparecidai Szűzanyát Brazília fővédőszentjévé nyilvánította. Közben a zarándokok nagy számához arányos bazilikát építettek, melyet Szent II. János Pál pápa szentelt fel 1980. július 4-én. Az Aparecidai Miasszonyunk kegytemploma a világ második legnagyobb temploma a Szent Péter-bazilika után: 46 ezer ember fér el benne, s a világon a negyedik leglátogatottabb Mária-kegyhely.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »