Ferenc pápa újabb bíborosok kinevezését jelentette be

Ferenc pápa újabb bíborosok kinevezését jelentette be

Huszonegy új tagja lesz a katolikus egyházat vezető bíborosi testületnek, az új bíborosokat a szeptember 30-i konzisztóriumon nevezik ki  – jelentette be Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben elmondott beszédében, név szerint felsorolva az új tagokat.

A huszonegy új bíboros közül tizennyolcan nyolcvan év alattiak, ami azt jelenti, hogy részt vehetnek egy esetleges pápaválasztáson (konklávé).

Ferenc pápa hangsúlyozta: az új bíborosok származási helye az egyház egyetemességét jelképezi, valamint a Péter apostol székhelye és a nemzeti egyházak közötti elválaszthatatlan köteléket bizonyítja.

Hírdetés

Ferenc pápa legutóbb tavaly augusztusban nevezett ki új bíborosokat. Egy újabb konzisztórium várható volt még az idei év vége előtt, mert a bíborosi testületben a pápaválasztók létszáma a jelenlegi 123 főről az év végére 114-re csökken, miután a következő hónapokban többen betöltik nyolcvanadik életévüket, és elesnek a pápaválasztáson való részvétel lehetőségétől.

A konzisztóriumon az egyházfő ünnepi mise keretében nevezi ki az új bíborosokat.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta ez lesz a kilencedik bíborosi kinevezés: a mostaniakat is számolva az egyházfő százhuszonegy új bíborost kreált, közöttük kilencvenöt pápaválasztót hatvanöt különböző országból. A Ferenc pápa által kinevezett bíborosok között huszonegyen olyan országot képviselnek, amelynek korábban nem volt bíborosa.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »