Ferenc pápa sajtótájékoztatója: Én nem félek az Egyház szakadásától, imádkozom, hogy ne legyen

Szeptember 10-én a Mozambikban, Madagaszkáron és Mauritiuson tett apostoli látogatásáról hazatérőben is elbeszélgetett a Szentatya az újságírókkal a repülőgép fedélzetén.

[Az újságíró folytatja a kérdezést.]
Mit lehet tenni, hogy segítsek?… Azt, amit most mondok: ne félni… Én válaszolok a bírálatokra, mindezt megteszem. Lehet, hogy valakinek eszébe jut valami, ahogyan segíthetek, azt meg fogom tenni… De ez a II. vatikáni zsinat eredménye, nem ezé a pápáé vagy a másik pápáé… Például a társadalmi dolgok, amiket mondok, ugyanazok, amiket II. János Pál mondott, ugyanazok. Én másolom őt. De azt mondják: „A pápa túl kommunista…” Ideológiák lépnek be a tanba, és amikor a tan ideológiákba csúszik, fennáll a szakadás veszélye. Létezik a behaviorista ideológia is, vagyis egy aszeptikus erkölcs elsőbbsége Isten népének erkölcsével szemben. A pásztoroknak kegyelem és bűn között kell vezetniük a nyájat, mert az evangéliumi erkölcs ez. Ezzel szemben egy úgymond pelagiánus ideológiát követő erkölcs merevséghez vezet, és manapság sok, merevséget képviselő iskolánk van az Egyházban, amelyek nem szakadások, de pszeudoskizmatikus keresztény utak, amelyek rosszul fognak végződni. Amikor merev keresztényeket, püspököket, papokat láttok, a mögött a hozzáállás mögött problémák bújnak meg, és nincs meg bennük az evangélium szentsége. Ezért szelídnek kell lennünk azokkal szemben, akiknek kísértésük van ilyen támadások elkövetésére, valamilyen problémával küzdenek, s ezért szelíden kell kísérnünk őket. Köszönöm!

Matteo Bruni:
– Az utolsó kérdés Aura Miguelé a Radio Renascençától.

Ferenc pápa:
– Hogyan beszéltem portugálul?

Aura Vistas Miguel (Radio Renascença, Portugália):
– Kiválóan, mindenki értette, nagyon jól lehetett érteni. Szentatya, visszatérek Mozambikra, csak hogy ezt megkérdezzem: Tudjuk, hogy Ön nem szeret országokat meglátogatni választási kampány idején, Mozambikban mégis megtette, egy hónappal a választások előtt, és az elnök, aki meghívta Önt, épp az egyik jelölt. Mi a magyarázata ennek?

Hírdetés

Ferenc pápa:
– Értem, nem tévedés volt. Szabadon meghozott döntés volt, mert a választási kampány ezekben a napokban kezdődött, és háttérbe szorult a békefolyamathoz képest. Fontos volt a látogatás, hogy segítse a békefolyamat megerősödését. És ez fontosabb volt, mint egy még el nem indult kampány, amely a látogatásomat követő napokban kezdődött. A határon voltunk, mérlegeltük a két dolgot, és [arra a következtetésre jutottunk, hogy]: igen, fontos a békefolyamat megerősítése. És aztán tudtam üdvözölni a politikai ellenfeleket, hogy elmondjam a meglátásaimat, és hangsúlyozzam, hogy ez [a békefolyamat] a fontos dolog, és nem [azért mentem, hogy] „szurkoljak” ennek az elnöknek, akit nem is ismerek, nem tudom, mit gondol, és azt sem, hogy mit gondolnak mások. Számomra sokkal fontosabb volt az, hogy hangsúlyozzam az ország egységét. De amit Ön mond, az igaz: távol kell maradnunk a választási kampányoktól, ez igaz. Köszönöm!

Nagyon köszönöm a munkátokat! Hálás vagyok mindazért, amit tesztek! Imádkozzatok értem, én pedig imádkozom értetek. Jó étvágyat az ebédhez!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »