Ferenc pápa részvéttávirata két dél-szudáni szerzetesnővér meggyilkolása miatt

Ferenc pápa részvéttávirata két dél-szudáni szerzetesnővér meggyilkolása miatt

A Szentatya mély fájdalommal értesült az augusztus 15-én meggyilkolt két dél-szudáni szerzetesnővér haláláról.

Ferenc pápa a Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával küldött táviratában mélységes fájdalmának ad hangot a Szent Szív Kongregáció nővérei ellen elkövetett brutális támadás miatt, melynek során Mara Abud és Regina Roba nővérek életüket vesztették. A Szentatya részvétét nyilvánítja az áldozatok hozzátartozóinak és a szerzetesközösség tagjainak. Azon reményének ad hangot, hogy a két szerzetesnővér életáldozata a béke, a kiengesztelődés és a biztonság megvalósulásához járul hozzá a térségben.

*

A két nővért a dél-szudáni főváros, Juba és az Ugandához közeli Nimule várost összekötő úton gyilkolták meg. A Szent Szív Kongregáció nővérei és velük néhány hívő Jubából tartottak hazafelé, miután részt vettek a loai Nagyboldogasszony-plébánia centenáriumi ünnepségein augusztus 15-én. Az autóbuszt, amellyel utaztak, egy fegyveres csoport támadta meg. Mara és Regina nővérek életüket vesztették, társaik közül többen megsérültek.

Hírdetés

A Juba és Nimula város közötti úton gyakorta történnek hasonló fegyveres támadások. Dél-Szudán ezen egyetlen útján bonyolítják le az ország áruforgalmának döntő részét, beleértve az alapvető élelmiszerek szállítását. Az utóbbi időben egyre több fegyveres rablótámadás éri az áruszállító kamionokat, járműveket.

A Kelet-Afrika térségében fekvő Dél-Szudánt politikai bizonytalanság jellemzi, erőszakcselekedetek sújtják. Az ország a 2011-es népszavazás után lett független állam, tagja az Afrikai Uniónak, ám szüntelen belső háborúk helyszíne, amelyeknek az ENSZ adatai szerint több tízezer áldozata volt az utóbbi években, nem beszélve a milliónyi menekültről, akik elsősorban Ugandában kerestek menedéket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »